Niš i Nju Orleans zajedno proslavljaju Dan džeza

Izvor: JužneVesti.com, 28.Apr.2023, 18:17

Niš i Nju Orleans zajedno proslavljaju Dan džeza

Deo svetske proslave Dana džeza, koja se održava u Nju Orleansu, biće ove godine i Niš - ispred Nišvil džez muzeja nastupiće domaći bendovi, a glavna zvezda biće pijanistkinja Kejli O’Doerti, koja će predstaviti svoj omaž Lil Hardin Armstrong. Publika će proslavu moći da prati u nedelju, 30. aprila, uz koncerte uživo i virtuelno.

Iz Nišvila najavljuju da će ove godine biti deo virtuelne proslave Svetskog dana džeza, na poziv džez muzeja iz Nju Orleansa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << />
Publika u Nišu će moći da čuje i glavnu zvezdu ove proslave - nastupiće Kejli O’Doerti, pijanistkinja, kompozitorka, aranžerka i edukatorka iz Njujorka, koja će predstaviti svoj omaž Lil Hardin Armstrong, džez pijanistkinji i supruzi Luj Armstronga. Koncerti i brojni nastupi na Svetski dan džeza; foto: Nišvil

Poziv je upućen menadžerki Nišvilla u Americi, Jeleni Ivanjac, kao rezultat saradnje izmedju Nju Orleans džez muzeja i Nišvilla koja je započeta pre par godina. Virtuelna proslava uključiće brojne izvodjače iz sveta, a pored muzike biće prezentovana i predavanja, kao i arhivski snimci koji reflektuju globalni uticaj džez muzike i kulture - najavljuju.

Najavljuju i uživo nastupe bendova iz Srbije i Niša - Eyot, Nišville Rojaze Orchestra, Nenad C. & Numismatica i Coffe Shop Kollective.

Biće to izvanredna prilika da se prikaže koliko daleko doseže uticaj muzike čiji su koreni upravo u Nju Orleansu, kao i da se promovišu muzičari koji su već zakoračili van granica Srbije, a sada će se čuti i videte i preko Atlantika - ističu.

Proslavu će publika moći da prati na Fejsbuk nalozima Nju Orleans džez muzeja i Nišvil džez festivala, a početak je u nedelju, 30. aprila, od 17 sati.

Pre početka zvanične proslave u SAD, Nišvil će u Nišu ispred Džez muzeja organizovati koncert od 13 sati, a najavljuju nastupe bendova Moba i Romajam orchestra.

Moba će premijerno izvesti autorske kompozicije Miše Pavlovića, a Romajam orchestra omaž legendi romske muzike Šabanu Bajramoviću - najavljuju.

Iz Nišvila kažu da očekuju nastavak saradnje sa džez muzejem iz Nju Orleansa i još nekoliko velikih zajedničkih projekata i međusobnih gostovanja, kao i da su u toku pregovori da već na ovogodišnjem festivalu u Nišu predstave deo svog muzejskog programa.
Pogledaj vesti o: Nišville,   Nju Jork

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.