Nekadašnji član grupe Massive Attack i pionir trip-hopa zatvara ovogodišnji Nišvil

Izvor: JužneVesti.com, 29.Mar.2023, 20:10

Nekadašnji član grupe "Massive Attack" i pionir trip-hopa zatvara ovogodišnji "Nišvil"

Poznat pod scenskim imenom Tricky, ali i kao nekadašnji član megapopularne grupe Massive Attack i pionir trip-hopa, prema najavama organizatora, nastupiće na ovogodišnjem Nišvilu, na zatvaranju festivala, u nedelju 13. avgusta.

Njegovo puno ime je Adrian Nicholas Matthews Thaws, britanski je producent i reper, rođen 1968. godine u Bristolu na jugozapadu Engleske, a svoju muzičku karijeru započeo je kao jedan od prvih članova grupe Massive Attack u kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << su bili još i Robert Del Naja, Grant Marshall i Andrew Vowles.

Solo karijeru je započeo 1995. godine izuzetno uspešnim albumom, Maxinquaye, koji je označio i početak dugotrajne saradnje sa vokalistkinjom Martinom Topley-Bird. U recenziji tog albuma u magazinu Rollingstone stajalo je i: "Tricky je progutao sve, od američkog hip-hopa i soula do regea i melanholičnijeg britanskog roka iz 80-ih". Do kraja decenije objavio je još četiri studijska albuma, a od 2000. godine još deset izdanja, uključujući “Fall to pieces” (2020) i “Lonely Guest” (2021) na kojem mu gostuju i Lee Scratch Perry i Oh Land - navode organizatori.

Zatvara ovogodišnji Nišvil 13. avgusta; foto: Erik Weiss Iz Nišvila navode da je ovaj izvođač uvek angažovao ženske vokale da prenesu njegove ideje, pa se tako većina pesama sa albuma Fall to please oslanja na poljsku pevačicu Martu Zlakovsku, koju je on otkrio kada je na početku evropske turneje ostao bez pevačice.

Ona je spasila turneju od katastrofe. Mogu da prepoznam kada je neko skroman i dorastao zadatku. Marta ne mari za slavu – ona samo želi da peva - rekao je Tricky o svojoj novoj saradnici. Godine 2016. pridružio se na kratko svom prvom bendu Massive Attack - dodaju u saopštenju.

Tricky je tokom karijere sarađivao sa brojnim umetnicima raznih žanrova, a organizatori kažu da su neki od njih Terry Hall (pevač grupe Specials), Bjork, američki hip-hop sastav Gravediggaz, Alanis Morissette, Grace Jones, PJ Harvey i mnogi drugi.

Ovaj muzičar se oprobao i u nekoliko filmova kao glumac, a kažu da je značajnu epizodu imao u filmu Lika Besona Peti element iz 1997. godine, igrajući "desnu ruku" zlog biznismena Zorga.

Podsetimo, pred ovogodišnji Nišvil koji ostaje u Nišu saopšteno je da su rešeni nesporazumi između Grada i organizatora, koji su iz budžeta ove godine dobili 35 miliona dinara. Izvođače koji su do sada najavljeni, kao i novine na programu festivala, možete videti ovde.
Pogledaj vesti o: Nišville

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.