Izvor: JUGpress.com, 23.Okt.2020, 08:09

Na Tvdjavskom mostu staklena je samo ograda

NIŠ

Niškim medijima je nedavno stigla inicijativa koju su pokrenuli organizatori niškog džez festivala Nišvil, a ideja je da se deo Tvrđavskog mosta koji se proširuje poploča staklom i tako most dobije na atraktivnosti. Najvaljuju da će inicijativa biti dostavljena i Direkciji za izgradnju grada. O tome koliko je ova ideja trenutno izvodljiva i da li ovakvo rešenje prihvatljivo govori Nebojša Lović, direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Direkcije za izgradnju grada. On naglašava da inicijativa još nije na njihovom stolu.

‚‚Za ideju sam čuo,  proverili smo poštu, ideja nije stigla‚‚, kaže Lović. ‚‚Direkcija u tom pogledu nije nadležna i treba razmišljati i u tom smeru. Za takvu vrstu ideje nadlažen je gradski urbanista i arhitekte, ali ne u ovoj fazi u kojoj se sada nalazi rekonstrukcija mosta. Statički je vrlo diskutabilno da li je moguće rasteretiti most koji ima svoje  opterećenje. Ranije je to bio asflat, a sada su behaton, odnosno granitne ploče. Sa druge strane, kada ga zasvetlitete, odnosno ‚‚zastaklite‚‚ pitanje je šta će se dole videti. Tu su sekundarni nosači koji su postavljeni, kablovi i slično i to ne bi bilo poželjno da se vidi‚‚- kaže Nebojša Lović.

On ističe da je  u ovom trenutku gotovo nemoguće razmatrati jednu ovakvu inicijativu.

‚‚Oni imaju rok još dva meseca  do kraja rekonstrukcije a svaka izmena zahteva dodatne javne nabavke. Pregovarčki postupke, a ono što je najbitnije je da li samom trgu odgovara takvo rešenje mosta u smislu da se ono uklapa u njegovo rešenje‚‚- kaže Lović.

 Kada se već radi o staklu potvrđuje da će ograda mosta biti od stakla.

   ‚‚Ograda će biti od stakla sa prohromskim držačima‚‚- potvrđuje Lović.

     Radnici su ovih dana na mostu, ali ih neko vreme nije bilo.

    ‚‚Radovi na mostu se privode kraju i radnike očekuje još i izolacija pre postavljanja granitnih ploča. Izolacija mora da se uradi zajedno sa trgom, a jedini problem za sada su granitne ploče koje se očekuju svakog dana i koje izvođač radova doprema iz Finske. Grad je osiguran bankarskim garancijama  tako da građani ne moraju da brinu oko novca, a što se tiče rokova, stignu li granitne ploče ovih dana i radovi će biti okonačani na vreme‚‚- kaže Lović.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.