Izvor: Blic, 05.Avg.2016, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIŠVIL 110 koncerta, 660 izvođača

Manifestacija „Nišville festival“ zasviraće svoje prve tonove 11. avgusta u 19 časova na Niškoj tvrđavi. Kao i svake godine festival otvara niški bend, ove godine će to biti sastav „Naissblue“.

- Nikad ranije nismo imali program, već u januaru februaru, ali zbog finansiskih sredstava ni danas nije sve završeno. Zahvaljujući Gradu Nišu i Naftnoj industriji Srbije, Misiji EU u Srbiji kao i nekolicini firmi, prijateljima festivala, uspevamo da i ove godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << održimo nivo i renome - istako je Ivan Blagojević na konferenciji za medije u Beogradu.

Pored njega konferenciji su prisustvovali Biljana Krstić, Vladimir Racković iz Beogradskog diksilend orkestra i Milan Petrović vođa istoimenog kvarteta.

Blagojević je naveo da će na 11 stejdževa raspoređenih na Niškoj tvrđavi biti održano 110 koncerata na kojima će se predstaviti 660 izvođača.

Na glavnoj bini nastupiće 25 poznatih domaćih i stranih džez bendova. Domaći Beogradski diksilend orkestar koji svira tradicionalni džez premijerno će predstaviti svoj novi album „All The Jazz“.

- Naš nastup je dobar za početak festivala jer mi sviramo muziku koja prestavlja početak džeza - rekao je Vladimir Racković frontemen benda.

Prvi put na ovom festivalu nastupiše i čuvena Biljanja Krstić sa svojim bendom „Bistrik“ koja je rekla da će predstaviti sedam novih pesama sa svog novog albuma „Svod“.

Pored dosta dobrog izbora stranih bendova koji će svirati na glavnom bini, mogu se izdvojiti čuveni britanski saksofonista „Knuch Soweto“, potom jedna od najboljih belih soul pevačica na svetu Džoš Stoun („Joss Stone“) po mnogima nova Areta Frenklin, zatim Al di Meola čuveni član super grupe „Guitar trio“ i sastav "Bill Evans" bend.

Ove godine festival je bogatiji za dva stejdža, a to su „Balkans saints stage“ i „Drum challenge”. Na „Balkans saints stage“ nastupiće 17 bendova od kojih najviše pažnje privlači bend „Golden Buddha Jazz Band“. Reč je o prvom kineskom džez sastvavu koji je izvršio uticaj na širenje džeza u Kini.

Pod sloganom “nikad ne lupaj bubnjeve” na “Drum challenge” stejdžu održaće se takmičenje u sviranju bubnjeva. Na pozornici će biti postavljena dva kompleta bubnjeva i naizmenično će se smenjivati po dva takmičara.

Pored velikog broja kvalitetnih izvođača i dobre muzike posetioci će moći da pogledaju izložbe na tvrđavi i imati mogućnost da učestvuju u umetničkim radionicama inspirisane džez muzikom koje će voditi 11 slikara i tri vajara.

Projekat “Nišvill festival” podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Koncert i u niškom zatvoru

Kuriozitet ovogodišnjeg izdanja “Nišvila” je to što će jedna koncert biti održan u niškom zatvoru. Zatvorenici će imati priliku da osete delić atmosfere i uživaju u muzici legendarnog bugarskog bluz sastava “Poduene Blues Band”.
Pogledaj vesti o: Nišville

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.