Marokanci i Irci najbolji u igranom, Slovenci u dokumentarnom filmu na Nišvilu

Izvor: JužneVesti.com, 13.Avg.2019, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marokanci i Irci najbolji u igranom, Slovenci u dokumentarnom filmu na "Nišvilu"

Na Movie summit-u Nišvila prikazana su neka od zapaženih ostvarenja sedme umetnosti, a od više stotina flmova koliko je bilo u konkurenciji, žiri je izabrao najbolji dokumentarni, igrani, eksperimentalni, kao i najbolje izvođače u filmu.

Slovenačko ostvarenje Divlje reke/Nepoškodovane Rožlea Bregara, Matica Oblaka i Mihe Avguština proglašeno je najboljim od dokumentaraca. Govori o divljim rekama Balkana i hidroelektranama koje ih ukroćuju.

Balkan je rezervat, poslednja oaza divljih evropskih reka, ali preko 2.700 malih i velikih hidroelektrana koje se grade, korupcija i pohlepa, uništiće poslednje slobodne reke starog kontinenta. Balkan RiversTur ekipa kajakaša, snimatelja, fotografa i ljubitelja prirode, kreće u akciju da "digne glas" protiv uništavanju čistih, divljih i netaknutih reka - realizujući film koji snažno, faktografski ukazuje na potrebu menjanja i razvoja sveopšte društvene svesti, odnosa prema prirodi, na ovim zaparloženim eko-prostorima - navode iz Nišvila.

Nagradu za najbolji igrani film dele Beskrajno iranske rediteljke Marjam Zahirimehr i marokanski Kilikis, grad sova Alauija Lamharzija Azlarabea. Marjam Zahirimehr, navode, na uvid nudi snažnu, savremenu, protesnu dramu na posve aktuelnu temu "udaje zbog miriza" zbog koje u nekim azijskim zemljama godišnje samoubistvo izvrši i nekoliko stotina žena.

Azlarabe, fascinirajućom rediteljskom preciznošću, ogoljenom do detalja jednog Serđa Leona, dodaju, oslikava izolovanu naseobinu u planinama Visokog Atlasa koju naseljavaju porodice i stražari tajnog političkog logora.

Oba filma su snažne metafore - univerzalne znakovnosti, aktuelna svedočanstva o autoritarnosti i represiji koji vlada u današnjim, tobože - "savremenom svetu" - navode u obrazloženju.

Po oceni žirija najbolji eksperimentalni film je audio-vizuelni performans Aion broj 001 italijanskog sineaste Marka Roka posvećen klasicima svetske kinematografije – Svenu Nikvistu, Ingmaru Bergmanu i glumici Liv Ulman.

Nagrada najboljim izvođačima muzike u filmu pripala je članovima nemačke psiho-pop grupe Kosmonovski u istoimenom filmu Mumina Barisa.

Kosmonovski je 2012. godine osnovao Holger Deninger, socijalni pedagog, a grupa se sastoji od šest mentalno hendikepiranih ljudi između 30 i 45 godina, koji uglavnom, bez ikakve muzičkog obrazovanja, interpretiraju svoje i tuđe melodije - stoji u opisu.

Inače, žiri Nišvil mouvi summit-a bio je u sastavu Milena Pavlović, glumica iz Beograda, Kung Či-šing, kompozitor, performer i muzički aktivista iz Hong Konga i Dragomir Milenković Joga, kompozitor i muzičar, osnivač i vođa grupe Hazari.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.