Istorija “Nišvila” kroz objektiv Cara

Izvor: JužneVesti.com, 13.Avg.2015, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorija “Nišvila” kroz objektiv Cara

Izložbu fotografija iz kojih zrači emocija muzičara i raspoloženje publike na prethodnih 10 izdanja “Nišvila”, a koje su delo poznatog niškog foto-reportera Dušana Mitića Cara, posetioci mogu videti u “Barutani” u Tvrđavi.

Od nekoliko hiljada fotografija koje je zabeležio od prvog niškog džez festivala, Car je, kako sam kaže, izabrao pedesetak, i to onih koje su snimljene poslednje decenije. Napominje, ima ih mnogo, ali dobar deo njih je na filmovima >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i nisu digitalizovane.

Za izložbu sam fotografije birao prema estetici, a ne prema važnosti izvođača koje sam fotografisao. Bilo mi je važno da se vidi njihova emocija dok nastupaju, pokret, kao i atmosfera - objašnjava Dušan Mitić Car.

Kao neko ko je bio svedok rasta “Nišvila” od samog početka, napominje da je svake godine festival sve glamurozniji.

Sećam se kako je počelo u bašti KPGT-a, pa onda svirki u Domu vojske sa dve bine, onda kratak period na Letnjoj pozornici, a sada je festival zauzeo skoro celu Tvrđavu - priča Car.

Rođen 1953. da bi fotografisao. Ne slika svadbe i ispraćaje. Preferira life/magnum fotografiju. Neoženjen. Politički neopredeljen. Pije rakije bez vode. Slaže se sa Robertom Kapom da je samo objavljena fotografija završena fotografija - kaže Stanković o ovom fotografu.

Dodaje da Car ne voli crno-belu, a jedva podnosi kolor fotografiju, kao i da čuva sve negative koje je ikada snimio.

Kažu, nisu na vreme dobili ključ od nadležnih, pa su sinoć panoe sa fotografijama postavili na zidove “Barutane” i ruiniranih ateljea.

Danas su ipak dobili ključ, tako da će do nedelje 13. avgusta zainteresovani u ovoj novoj galeriji moći da vide fotografije koje predstavljaju istoriju “Nišvila”.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.