Džez pijanista Džordž Kejbls na ovogodišnjem Nišvilu

Izvor: JužneVesti.com, 28.Jun.2022, 11:31

Džez pijanista Džordž Kejbls na ovogodišnjem Nišvilu

Ovogodišnji Nišvil džez festival upriličiće jedan od najznačajnijih pijanista i kompozitora današnjice, Džordž Kejbls koga će niška publika biti u prilici da posluša u petak 12. avgusta na nekom od stejdževa.

Kako navode organizatori, Džordž Kejbls nastupiće u kvartetu čiji je kolider italijanski saksofonista Piero Odorici. Članovi kvarteta su i renomitrani američki džezeri kontrabasista >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Darryl Hall i bubnjar Jerome Jennings.

78-godišnji Kejbls, je tokom karijere duže od pet decinija nastupao šiom sveta i ostavio značajan trag u džez diskografiji. Pod svojim imenom je objavio četredestak albuma, i još sedamdesetak, kao član sastava drugih velikana.

Kao vrhunac Cablesove karijere smatraju saradnje sa saksofonistima Dexterom Gordonom (1977- 1979) i Artom Pepperom od 1976. godine pa sve do Pepperove smrti - 1982. godine. Sa Artom Pepperom, Cables je snimio petnaestak albuma među kojima se nekoliko (a pre svega duo album “Going Home”) smatraju prekretnicama u džezu. Od tada često vodi sastave pod svojim imenom ali je i dalje veoma tražen kao gost sastava koje su predvodili Elvin Jones, Nat Adderley, John Abercrombie i mnogi drugi - navode organizatori.

Podsetimo, Nišvil će biti održan od 5. do 14. avgusta, a glavni festivalski program od 11. do 14. avgusta biće na platou niške Tvrđave.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.