Izvor: Blic, 11.Avg.2016, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobitnik nagrade Nišvila za životno delo: I dalje sam zadivljen muzikom Luja Armstronga

Legendarni džez trombonista Ljubomir Matijaca, koje je ovogodišnji laureat nagrade za životno delo Nišvil džez festival, izjavio je da je ponosan što mu je pripalo ovo priznanje.

- Posle toliko godina, jer sam džez počeo da sviram u ranim pedesetim godinama prošlog veka, naravno da mi prija da me nagrađuju za ono što sam radio. Moja nagrada treba da bude i podstrek mladim muzičarima-rekao je pionir srpske džez scene.

Osamdesetogodišnji muzičar, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << će će na otvaranju Nišvila svirati sa "Belgrade Dixieland Orchestra", rekao je za Blic” da je budućnost džeza u mešanju raznih stilova muzike.

- Sada postoji mnogo različitih stilova muzike, u upravo u tom mešanju stilova nastaje nova muzika.Tako se dobijaju novi stilovi, novi izrazi…To je budućnost džez muzike. Mladi muzičari danas muziku stvaraju kroz duhovnost, a mi smo nekada plivali u osećanjima. Vidim da je džez muzika popularna u Nišu, a postojanje Nišvila je najbolji dokaz za to. Ovaj festival ima ogroman značaj za Niš. Inače, ovo mi je treće učešće na Nišvilu, prvi put sam bio kad je festival osnovan- napomenuo je Matijaca.

Upitan koji je džez muzičar najviše uticao na njega, Matijaca je bez mnogo razmišljanja odgovorio da je to Luj Armstrong.

- Oduvek sam bio zadivljen muzikom Armstronga. Bio je vanredni džez muzičar, svirao je trubu, ali je sjajno i pevao. To su takve legende da vam je uvek zadovoljstvo da ih čujete - objasnio je lauerat nagrade za životno delo Nišvila.
Pogledaj vesti o: Nišville

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.