Izvor: JUGpress.com, 30.Jul.2023, 12:28

„Čekajući nacionalni status“, slogan ovogidišnjeg „Nišvilla“

NIŠ

„Čekajući nacionalni status“ ovogodšnji je slogan „Nišvilla“, najpoznatijeg d+ez festivala na ovim prostorima i šire, koji će se odražati od 4. do 13.avgusta. Kako su organizatori festivala istakli na konferenciji za novinare za 10 dana  publici će biti ponuđeno 280 programa na 16  scena, a nastupiće preko 900 izvođača.

                           „Očekujemo da jubilarni 30. festival  koji će se održati iduće godine >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << bude Festival od nacionalnog značaja, kao što je to slučaj  sa Gučom, Egzitom i Bir festom. Uslov je da festival traje barem 20 godina i da ima barem 100. 000 posetilaca, a glavni kriterijum je bio prihod koji vraćamo u budžet Republike Srbije, a on je tri milijarde, pokazala je studija koja je rađena“, kazao je direktor festivala, Ivan Blagojević i dodao da će festival ove godine posetiti i delegacija iz Nju Orleansa koji već odavno nosi epitet postojbine džeza.

                           „Saradnja sa muzejom iz Nju Orleansa datira već nekoliko godina. Sada su stekli uslovi da se ona i realizuje na jedan drugačiji način. Ne samo da ćemo imati delegaciju od najmanje tri član, za sada, već ćemo imati i njihovu putujući izložbu“, rekla je Jelena Ivanjac, predstavnica „Nišvila“ u SAD-u. U okviru saradnje sa Nju Orleansom realizovaće se i izložba „Dramsvil“.

                            Najavljujući festival koji je pred nama Blagojević je kazao  da će publika imati prilike  da vide ukupno i 16 predstava, iz Poljske, Italije, Hrvatske Rumunije i još nekih zemalja.

                            Otvaranje Festivala zakazano je za „Dubioza kolektiv”, dok će publika moći da čuje  “Eurokubans”, Roberta Forseku, Idu Nelsen, Eda Maajku i druge.

                         Milica Milenković, urednica književnog programa, istakla je da će se književno veče održati na kamionu, a da će se kniževnici penjati na kamion.

                          „U periodu od 10. do 13. avgusta predstavićemo publici kantautore, pisce, pesnike, i muzičke hroničare, sa namerom da poruku o književnoj, literarnoj ili poetskoj reči kao onoj osnovi koja je duboko utkana u džez i muziku, ali i kao onoj osnojvi koja prati, baštini i čuva od zaborava sve ono što može da se sazna o muzici, prenesemo ljmubiteljima i čitaocima“, kazala je Milica Milenković.

                         U okviru Nišvilla održaće se i revijalni Šabanov festival i „Balkan Brass“ festival, koji će biti takmičarskog karaktera.

                     „U takmičarskom delu biće desetak sastava iz regiona i sveta koji će izvoditi tri kompozicije. Jedna će biti „When the saints go marching in“, čuvena njuorleanska himna, druga po slobodnom izboru, i u tradiciji Šabanove muzike izvešće se „Đeli Mara“, naglasio je Marjan Cvetanović, selektor programa za „Balkan Brass  stejdž“. (kraj) VP/LJS

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Nišville

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.