Bob Geldof zatvara Nišvil

Izvor: JužneVesti.com, 13.Jun.2019, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bob Geldof zatvara "Nišvil"

Irski muzičar i osnivač “Live Aid-a” Bob Geldof, nastupiće sa svojim sastavom na zatvaranju ovogodišnjeg Nišvila – u nedelju 11. avgusta, što će biti njegov prvi nastup u Srbiji.

Muzičku karijeru započeo je 1978. godine kao pevač sastava Boomtown Rats koji tada stižu do prvog mesta britanske liste singlova pesmom “Rat Trap”, a nešto kasnije ponavljaju i pesmom “I don`t like Mondays” koja postaje njihov zaštitni znak.

Godine >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << 1981. Bob Geldof je pozvan da učestvuje na koncertu za “Amnesty International”, što je, pokazaće se, presudno uticalo na njegovo dalje angažovanje, odnosno posadilo seme za buduće aktivnosti. Godine 1984. velika humanitarna katastrofa pogodila je Etiopiju i druge afričke zemlje. Praktično prvi konkretan potez u cilju obezbeđivanja pomoći bila je pesma “Do they Know it`s Christmas Time” koju su potpisali Bob Geldof i Midge Ure - napominju iz Nišvila.

Ističu da je to bila "grudva" koja je pokrenula možda najveću, a sigurno najlepšu, najhumaniju i najdirljiviju misiju u istoriji čovečanstva. Logičan sled je bio organizovanje koncerata "Live Aid“ 13. jula 1985. godine, procena zarada, od ovog projekta, a koja je je u celosti otišla za pomoć gladnima u Africi – iznosila je preko 150 miliona funti.

Geldof je 1986. od Kraljice Elizabete Druge dobio titulu viteza, ali je popularno već uobičajeno da ga svi zovu Ser Bob Geldof, iako on tu titulu nije mogao da dobije jer nije državljanin Ujedinjenog Kraljevstva, odnosno zemalja Komonvelta.

Kada je reč o njegovoj solo muzičkoj karijeri koja je zvanično otpočela 1986. godine kada je napustio "Boomtown Rats”, Geldof se polako ali sigurno sve više okretao korenima, odnosno tradicionalnoj irskoj muzici.

Jubilarni 25. Nišvil održaće se od 2. do 11. avgusta, a glavni festivalski program počinje 8. avgusta u niškoj Tvrđavi.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Bob Geldof prvi put u Srbiji! (VIDEO)

Izvor: Mondo, 14.Jun.2019, 08:30

Legendarni muzičar zatvara ovogodišnji Nišvil!..Poznati muzičar, humanitarac, osnivač čuvenog "Live Aid-a" Bob Geldof, nastupiće s bendom na zatvaranju ovogodišnjeg festivala Nišvil 11. avgusta, što će biti njegov prvi koncert u Srbiji...Rođen je 1951. godine u Irskoj, gde je pohađao privatnu...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.