Ako nije Labudova pesma, sledeće godine na Nišville dolazi Dr Džon

Izvor: RadioCity.rs, 13.Sep.2014, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako nije Labudova pesma, sledeće godine na Nišville dolazi Dr Džon

Poslednje veče 20. Nišvilla otvorio je beogradski sastav Fish in Oil, a zatvorio niški „Proces“.

Fish in Oil je sastav koji izvodi instrumentalnu autorsku muziku, sa puno slobode i iskusne improvizacije. Oni sviraju kombinaciju brojnih muzičkih žanrova: jazz-a, blues-a, funk-a i filmske muzike, izbegavajući da budu klasifikovani pod ijednim od njih. Jedan od najupečatiljivijih trenutaka ovog nastupa bio je kada je, frontmen grupe, Dušan Petrović, zasvirao dva saksofona >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << odjednom izazivajući brojne ovacije oduševljene publike.

Jubilarni, 20. Nišville zatvorio je odličnim nastupom niški „Proces“, koji je publika ispratila sa velikim oduševljenjem. Prelepe volonterke Nišvila ulepšale su izlazak na scenu, pa su tako zajedno počeli nastup najvećim hitom "Rio", sa drugog albuma "MySka Pesma", iz 2009. godine. Uz dobro poznate hitove poput "Cipela" i “Dušanove ulice", niški muzičari izveli su i nove pesme sa neobjavljenog novog albuma, uz šarljivi komentar da su previše stidljivi da bi ga objavili.

Na zatvaranju Nišvill-a, mnogima je pravo otkrovenje bila američka pevačica nigerijskog porekla, Ijoka. Mnogi je već proglašavaju naslednicom Ejmi Vajnhaus i sledbenicom Nine Simon, Šade i Lorin Hil. Ijoka je i sama bila oduševljena festivalom i niškom publikom i održala je odličan koncert koji će niška publika pamtiti.

Zvezde poslednje festivalske večeri svakako su bili „braća po bluzu“. „Blues brothers“ je nastupio na glavnoj festivalskoj bini. Publika je sa oduševljenjem iščekivala početak, dok su, svima poznati, crni šeširi i naočare dolazili na scenu.
Sa malim zakašnjenjem zbog aviona, braći se na sceni priključio i Rob „Sweet Soul“ Paparozzi. Na samom početku posetiocima, su se obratili sa: „Zdravo Niš!“ a onda je maraton dobrih starih hitova mogao da počne.

Kao počasnim izvodjačima pripala im je nagrada „Šaban Bajramović“. Nagrada je uručena članu benda ,,Blues Brothers- Lou "Blue Lou" Marini, a uručio mu je prvi sekretar američke ambasade, Ryan Rowlands.
Braća su tada izvela svoju najpoznatiju numeru „Everybody need somebody“ i poručili svima da je najvažnija stvar u životu upravo ljubav.

Uprkos finansijskim problemima, Nišville je okupio 560 izvođača, priredio Nišlijama 80 koncerata na 7 različitih bina. Posetioci sa kojima je razgovarala ekipa City radija uglavnom su saglasni da je ovo jedan od najboljih Nišvilla, a najviše oduševljenja izazvali su nastupi saksofonistkinje Candy Dulfer, i hora „Viva Vox“ ali i sastav Mop Mop, koji je zadržao veći deo publike u dobrom rapoloženju bez obzira na kišu. Poslednje večeri oduševili su „Blues brothers“ i neverovatna Iyeoka Okoawo.. Mnogi će posebno pamtiti nastupe Vlatka Stefanovskog i Miroslava Tadića ali i slovenačke grupe September.

Uoči Nišvill-a, zbog već dobro poznatih problema sa finansijama, često se spominjalo da bi ovogodišnji festival mogao biti „Labudova pesma Nišvill-a“.
Nadamo se da do toga ipak neće doći jer je i po atmosferi, posećenosti i komentarima posetilaca jasno da se Nišville voli i da može biti značajan brend grada Niša i veoma značajan u turističkom smislu.

Planovi organizatora su i da se pojača promocija festivala u inostranstvu, a pre svega u susednoj Bugarskoj. Ako ovo nije bila „Labudova pesma Nišvill-a“, sledeće godine bismo na festivalu džeza u Nišu mogli da slušamo dr Džona, živu legendu muzike Nju Orleansa.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.