20 minuta hedlajnera - Tricky prekinuo nastup poslednje večeri Nišvila

Izvor: JužneVesti.com, 14.Avg.2023, 08:38

20 minuta hedlajnera - "Tricky" prekinuo nastup poslednje večeri "Nišvila"

Odlični nastupi Mateje Jezdića, Austrian Syndicate-a, Al-Qasar-a, Thane Alexa-e i Elementala poslednje večeri Nišvil džez festivala ostali su u senci napuštanja bine hedlajnera večeri Tricky-ja koji je nakon uvodnih pesama otišao sa bine i tek nakon višeminutne pauze se vratio, te se nakon 10 minuta oprostio od publike. Kako Južne vesti nezvanično saznaju, problem je nastao zato što bend iz Velike Britanije nije bio zadovoljan ozvučenjem. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Festival je zavšren trubačima koje je predvodio Konstantin Kirjanov.

foto: Jelena Mišić Program 4. festivalske večeri Nišvila otvorio je talentovani kantautor iz Niša Mateja Jezdić, koji je sa svojim bendom i džez/fank/pop/rok repertoarom predstavio pred oko stotinak okupljenih ispred glavne bine.

Do kraja njihovog nastupa većina stolica sa njihove strane bine bile su popunjene, a publika je kraj svake pesme dočekivala aplauzom.

foto: Jelena Mišić Odmah nakon završenog nastupa Nišlija, posetioci su zauzeli stolice ispred druge bine i dočekali nastup Austrian Syndicate-a. Bend je čestim promenama ritmova okupljene držao hipnotisanima, a njihov zvuk plenio je obiljem udaraljki i “gruva”, kao i deonice na klavijaturi obojene različitim efektima.

Treći nastup poslednje večeri Nišvila bio je rezervisan za francusko-jermensko-libanski trio Al-Qasar koji kroz svoju muziku predstavljaju spoj različitih kultura, a najviše je preovladavao “arapski fuzz” i bliskoistočni psihodelični rokenrol.

foto: Jelena Mišić Nakon uvodnih pesama, na bini se pojavila Nišlijka Zlata, koju je bend najavio i rekao da na svojim nastupima vole da sarađuju sa lokalnim muzičarima, a Zlata je sa njima otpevala 4 pesme.

foto: Jelena Mišić Nakon energičnog nastupa usledio je lakši ritam i američka džez pevačica hrvatskih korena Thana Alexa, koja je nastupila sa svojim suprugom Antoniom Sančezom, koji je na kraju koncerta od direktora Džez muzeja u Nju Orleansu Greg Lambosi primio nagradu "Car Konstantin" za doprinos džez muzici. Na Hip-hop bini 20 minuta nakon početka nastupa Thane, Elemental je počeo svoj koncert, koji je bio jedan od najposećenijih na toj bini ove godine.

Iščekivani nastup nekadašnjeg člana popularne grupe Massive Atack Tricky-a i njegov nastup počeo je oko ponoći, a publika je ostala uskraćena da vidi muzičara i njegov bend zbog toga što svetla na bini nisu bila uključena, a koja su, kako iz organizacije Nišvila rekli, bila ugašena na insistiranje muzičara iz Velike Britanije.

foto: Jelena Mišić Nakon uvodnih pesama, koje je sama otpevala pevačica benda, Tricky je nervoznim pokretima šetao po sceni, da bi nakon završene pesme zajedno sa bendom sišao sa bine. Publika je bila začuđena, a u jednom trenutku začuli su se i poneki zvižduci.

Nakon višeminutne pauze bend se vratio na scenu i odsvirao još jednu numeru, koju je takođe otpevala pevačica, dok se Tricky-ev glas jedva čuo. Tada je pevač saopštio da je koncert završen.

Došao u zemlju koju ne bi znao na mapi da pokaže i ne može da je ispoštuje - bio je jedan od komentara iz publike.

Dok je publika nezadovoljno komentarisala napuštanje scene jednog od najvećih hedlajnera ovogodišnjeg festivala, iza glavnih bina u “bekstejdžu” u šatoru u kojem su bili smešteni muzičari došlo je do žustre rasprave između organizatora Nišvila predvođeni direktorom Ivanom Blagojevićem i Tricky-a.

Kako su Južne vesti nezvanično saznale, razlog napuštanja bine posle 20 isprekidanih minuta nastupa britanskog muzičara bilo je ozvučenje, koje nije ispunilo njihova očekivanja, a da je preformans koji su pružili publici zapravo bila poslednja zvučna provera benda.

foto: Jelena Mišić Nezadovoljstvo je publika zaboravila onoga trenutka kada je na binu izašao orkestar Sandanski, čime je glavni deo Nišvila završen u stilu Guče, a publika se preselila na “Midnajt” binu.

Podsetimo, ovogodišnji Nišvil džez festival, počeo je u četvrtak 10. avgusta, obeležili su nastupi Dubioze Kolektiva prve, Ide Neilson druge, Asian Dub Foundation-a pretposlednje večeri.
Pogledaj vesti o: Nišville

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Hedlajner poslednje večeri Nišvila prekinuo nastup posle samo nekoliko pesama

Izvor: Danas, 14.Avg.2023

  Odlični nastupi Mateje Jezdića, Austrian Syndicate-a, Al-Qasar-a, Thane Alexa-e i Elementala poslednje večeri Nišvil džez festivala ostali su u senci napuštanja bine hedlajnera večeri.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.