Mubarak pozvao Izrael da hitno okonča ofanzivu na Gazu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mubarak pozvao Izrael da hitno okonča ofanzivu na Gazu

KAIRO - Egipatski predsednik Hosni Mubarak pozvao je danas Izrael da odmah okonča vojne operacije

u pojasu Gaze i dodao da će njegova zemlja sazvati sastanak o poratnoj rekonstrukciji obalske enklave.

"Pozivam Izrael da odmah okonča vojne operacije. I pozivamo njegove lidere da prihvate bezuslovni prekid vatre i pozivam ih da se u potpunosti povuku iz pojasa (Gaze)", rekao je Mubarak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u televizijskom obraćanju naciji.

Izraelski bezbednosni kabinet bi trebalo bi u toku dana da odluči da li će jednostrano obustaviti tronedeljnu ofanzivu na Gazu.

Egipatski predsednik je rekao da se i Izrael i Hamas drže čvrstihpozicija "da se nastavak prolivanja krvi u Gazi ne može tolerisati" dok traju indirektni pregovori o egipatskom planu za prekid vatre,

što je, kako ocenjuje Rojters, nagoveštaj da razgovori nisu dovoljno napredovali.

Mubarak je dodao i da njegova zemlja neće pristati na prisustvo stranih posmatrača na svojoj teritoriji, koji bi nadgledali granicu sa Gazom.

"Smatram da je to crvena linija i neću to dozvoliti", rekao je on.

Egišatski predsedniok je naveo i da će jednom kada primirje bude dogovoreno, Egipat raditi na podizanju blokade Gazi i otvaranju graničnih prelaza - što je ključni palestinski zahtev.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.