Egipat: od mitinga ka pregovorima

Izvor: Vostok.rs, 06.Feb.2011, 22:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipat: od mitinga ka pregovorima

06.02.2011. - Zemlja je za vreme protesta svaki dan gubila više od 300 miliona dolara

Gomila sveta je u nedelju na trgu Tahrir u centru glavnog grada Egipta mnogo manja. Stanovnici Kaira se bave drugim stvarima - stoje u redu ispred banaka i radnji, koji su se otvorili prvi put tokom poslednje nedelje. Opozicija je planirala novi marš miliona, ali se njenom pozivu odazvalo samo nekoliko hiljada ljudi.

Neredi u Egiptu su počeli da jenjavaju već u subotu. Podsetimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << da su vlasti objavile o ostavci čitavog rukovodstva vladajuće stranke, uključujući sina predsednika. Sam Hosni Mubarak nije napustio svoj položaj, samo je obećao da neće podneti svoju kandidaturu za septembarske izbore. Međutim, većina opozicije verovatno smatra da je cilj postignut. Između ostalih, odustali su od učešća u protestnim akcijama tek formirani omladinski pokret 25. januar i omladinska organizacija 6. april. Oni su izjavili o nameri da formiraju svoje političke stranke radi pripreme budućih izbora. Što više, objavio je o nameri da se sastane s vladom najuticajniji radikalni deo opozicionera – grupacija Braća-muslimani. Pregovori će početi 6. februara.

Promena u raspoloženju Egipćana ne čudi. Oni su već izbacili na ulicama davno akumulirane negativne emocije u vezi sa današnjim režimom. Danas je došla svest da u bilo kojoj situaciji – s Mubarakom ili bez njega – narod mora nekako da živi. Životni standard većine stanovnika zemlje je i bez toga dosta nizak. U vreme antivladinih demonstracija Egipat je imao ogromne gubitke: zemlja je svaki dan gubila više od 300 miliona dolara. Ako takva situacija potraje, nova vlada će dobiti zemlju u dubokoj ekonomskoj krizi, - ističe ekspert-orijentalista Vladimir Isajev.

Egipat danas stupa u veoma ozbiljan period. S jedne strane, on mora da sprovodi određene političke promene u zemlji – bez toga je nemoguće. Mora da bude pripremljen široki program socijalnih i političkimh preobražaja u zemlji. Smatram da će opozicione snage konsolidovati svoje stavove da bi zajedno istakle manje-više realne kandidate protiv onih, koga istakne vladajuća stranka Egipta.

U nedelju su uspešno održani pregovori između egipatske vlade i opozicije. Učesnici nacionalng dijaloga su se okupili u Kairu u zgradi ministarskog saveta pod predsedništvom potpredsednika Egipta Omara Sulejmana i dogovorili o merama za savlađivanje krize. Od strane opozicije su u susretu učestvovali predstavnik zabranjene u Egiptu grupacije Braća-muslimani Mohamed Mursi, kao i lider nacionalističke stranke Al-Vafd Sajed el-Badavi i lider ujedinjene opozicije Mohamed el-Baradei, koga mnogi posmatrači smatraju sledećim predsednikom Egipta. Sve mere, pomenute u dokumentu, posvećenom rezultatima pregovora, imaju privremeni karakter, te će delovati sve do izbora novog predsednika koji će biti održani posle završetka mandata današnjeg šefa države Hosnija Mubaraka.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Nikolić: Rezultati mitinga veliki

Izvor: B92, 06.Feb.2011

Beograd -- Da je promenjena vlast, mediji bi javljali da je na ulicama 300-400 hiljada ljudi, izjavio je lider SNS Tomislav Nikolić povodom mitinga u u subotu u Beogradu...Predsednik Srpske napredne stranke rekao je, u emisiji "Utisak nedelje" na TV B92, da je u subotu na miting opozicije došlo više...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.