Nebojša Čović o reakciji Beograda: Moglo je da se ide i korak dalje

Izvor: RTS, 29.Maj.2019, 09:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nebojša Čović o reakciji Beograda: Moglo je da se ide i korak dalje

Nekadašnji šef Koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović smatra da je teško doći do rešenja za pitanje južne srpske pokrajine dok je u Prištini "populistička elita". Očekuje da će se nastaviti sa provokacijama, čiji je cilj destabilizacija, stalni pritisak na Srbe i njihovo iseljavanje.
Nebojša >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Čović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je jučerašnja akcija kosovskih specijalaca nastavak svega što je zacrtano u Prištini uz pomoć određenih međunarodnih struktura.

"Teško će se doći do rešenja sa ovako populističkom elitom u Prištini. Mislim da veću kaznu Albanci i ostale nacionalnosti nisu mogli da dožive, nego da imaju takvo rukovodstvo", rekao je Čović.
Ukazuje da plan za eventualno ponavljanje ovakvih događaja ne može biti javan i previše medijski eksponiran, ali da je očigledno da će se ići ka provokaciji.
"Ovo je klasičan pokušaj zamene teza. Nemamo ništa protiv borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, ali kada se vidi ta sila, brutalnost, oklopna vozila na ulicama, jasno je šta se želelo postići – cilj je destabilizacija, stalni pritisak na Srbe i njihovo iseljavanje", naveo je Čović.
Smatra da je potez Beograda o podizanju borbene gotovosti "bio u redu", ali da je moglo da se ide i korak dalje – da se teško naoružanje pošalje na administrativnu liniju.
"To nije lupanje u doboš i prizivanje rata, to je pokazatelj kojim odvraćate od ovakvih situacija. Srbija treba da pokaže da ima maksimalan stepen ozbiljnosti i da može silu da primeni", objasnio je Čović.
Smatra da su Srbi iznenadili prištinske vlasti opstankom i istrajnošću i da treba da se ojačaju srpske enklave.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Jučerašnja akcija kosovskih specijalaca nije završena, tužilac najavio nastavak hapšenja?

Izvor: B92, 29.Maj.2019

Priština -- Tužilaštvo u Prištini saopštilo je danas da u jučerašnjoj akciji sprovedenoj na severu KiM nisu uhapšeni svi osumnjičeni...To je preneo RTS i dodao da se očekuje da će akcija biti nastavljena...U jučerašnjoj akciji koju su sprovele specijalne jedinice kosovske policije u četiri...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.