Zeleno svetlo za komandni centar NATO u Bugarskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Mar.2015, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zeleno svetlo za komandni centar NATO u Bugarskoj

Bugarska je usvojila danas odredbu kojom se uklanja prepreka za formiranje NATO komandnog centra u zemlji u okviru uspostavljanja "snaga za brzo reagovanje" Alijanse u istočnoj Evropi da bi se suprotstavile ruskoj pretnji.

NATO je početkom februara odlučio da ojača odbranu svog istočnog krila i da tu formira do iduće godine snage od 5.000 ljudi koji se brzo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mobilišu kao i šest komandnih centara u istočnoj Evropi, kao odgovor na rusku "agresiju" u Ukrajini.

Formiranje takvog centra u Bugarskoj bilo je u suprotnosti sa zabranom bugarskim vojnicima da rade za međunarodnu organizaciju na tlu zemlje. Tu prepreku Parlament je danas ukinuo usvajanjem amandmana na zakon o odbrani.

NATO komandni centar u Bugarskoj treba da bude u Sofiji i zapošljavaće 40 vojnika, polovinu od kojih će biti Bugari.

"U prvo vreme biće poslova koordinacije snaga različitih zemalja koje učestvuju u vojnim vežbama u Bugarskoj. Biće takođe funkcija odvraćanja vezanih za nove NATO snage za brzo reagovanje", objasnio je u utorak u Sofiji Edrijan Bradšo, pomoćnik komandanta Alijanse u Evropi.

Da se ne bi izazivala Moskva kopneni elementi snage za brzo reagovane biće stacionirani na zapadu ali treba da učestvuju u vežbama u bivšim istočnim zemljama ili da tu budu raspoređene ako Alijansa odluči da pokrene operaciju.

Pored toga NATO komunikacioni centar lociran u Gronoj Malini, na 20 kilometara istočno od Sofije počeće da radi pre kraja godine, rekao je danas ministar odbrane Nikolaj Nenčev. U njemu će biti ispostava za komunikaciju od 50 vojnika.

I konačno centar za razmenu informacija između NATO brodova treba da bude izgrađen ove godine u Varni, glavnoj bugarskoj luci na Crnom moru, s planom da počne s radom 2016, prema glavnom štabu vojske.

Bugarska, bivša zemlja Varšavskog pakta, pridružila se NATO-u 2004.

Ostalih pet novih komandnih centara treba da se formiraju u baltičkim zemljama, Poljskoj i Rumuniji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

NATO gradi komandni centar u Bugarskoj

Izvor: RTS, 20.Mar.2015

NATO komandni centar biće izgrađen u Bugarskoj u okviru uspostavljanja "snaga za brzo reagovanje" u istočnoj Evropi. Centar predstavlja odgovor Alijanse na rusku pretnju i ukrajinsku krizu. . Planirano je da centar bude...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.