Читај ми!

NATO gradi komandni centar u Bugarskoj

NATO komandni centar biće izgrađen u Bugarskoj u okviru uspostavljanja "snaga za brzo reagovanje" u istočnoj Evropi. Centar predstavlja odgovor Alijanse na rusku pretnju i ukrajinsku krizu.

Planirano je da centar bude izgrađen u Sofiji, a zapošljavaće 40 vojnika, od čega će polovina biti Bugari, prenosi Tanjug.

Formiranje takvog centra u Bugarskoj bilo je u suprotnosti sa zabranom bugarskim vojnicima da rade za međunarodnu organizaciju na tlu zemlje.

Bugarski parlament danas je ukinuo tu uredbu usvajanjem amandmana na Zakon o odbrani.

"Centar će koordinirati snagama različitih zemalja koje učestvuju na vojnim vežbama u Bugarskoj. Centar nije borbena jedinica, već štab", objašnjava pomoćnik komandanta Alijanse u Evropi Ejdrijan Bredšo.

Kako bi izbegli preterano provociranje Moskve, kopnene trupe novih snaga biće stacionirane na Zapadu, ali će biti sposobne za brzo raspoređivanje po zemljama bivšeg istočnog bloka koje su sada članice NATO-a. 

Početkom februara Alijansa je odlučila da ojača odbranu svog istočnog krila i da do iduće godine formira snage od 5.000 ljudi.

"Komunikacioni centar u Gornoj Malini, na 20 kilometara istočno od Sofije, počeće da radi pre kraja godine", kaže bugarski ministar odbrane Nikolaj Nenčev.

U njemu će biti ispostava za komunikaciju od 50 vojnika.

Centar za razmenu informacija između brodova NATO-a treba da bude izgrađen ove godine u Varni, glavnoj bugarskoj luci na Crnom moru. Plan je da sa radom počne 2016. godine.

NATO planira da, kao odgovor na rusku "agresiju" u Ukrajini, izgradi ukupno šest komandnih centara u istočnoj Evropi. Pored Bugarske, centri će biti u baltičkim zemljama, Poljskoj i Rumuniji.

Bugarska, bivša zemlja Varšavskog pakta, pridružila se Alijansi 2004. godine.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 08. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије