Zbog nedobijanja poziva za NATO Makedonija ubrzava pregovore u sporu oko imena

Izvor: Southeast European Times, 09.Apr.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog nedobijanja poziva za NATO Makedonija ubrzava pregovore u sporu oko imena

U atmosferi opšteg razočarenja u Makedoniji posle samita NATO u Bukureštu prošle nedelje, vlada drži konsultacije da bi rešila spor sa Grčkom oko imena.

09/04/2008

Marina Stojanovska za Southeast European Times iz Skoplja -- 09/04/08

Uprkos razočarenju u Makedoniji zbog nedobijanja poziva za članstvo u NATO prošle nedelje, zvaničnici su obećali da će i dalje raditi na tome. U ponedeljak >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << (7. aprila), vlada je saopštila da će ove nedelje pokrenuti pregovore da bi rešila spor sa Grčkom oko imena, koji je Makedoniju koštao poziva za NATO.

Iako su članice alijanse priznale da je Makedonija ispunila preduslove za članstvo, problem imena je i dalje prepreka. NATO je dao do znanja da će Makedonci dobiti poziv čim spor bude rešen.

U ponedeljak, predsednik Branko Crvenkovski razgovarao je sa generalnim sekretarom NATO-om Japom de Hopom Sheferom, koji je ponovio da je pomenuti spor blokirao poziv Makedoniji. De Hop Shefer je, međutim, rekao da će, čim spor bude rešen, NATO automatski aktivirati proces ulaska u članstvo za tu zemlju.

Crvenkovski je rekao da se mora definisati državna strategija po tom pitanju, ali da strateški ciljevi Makedonije moraju ostati nepromenjeni.

To je ponovio i premijer Nikola Gruevski. "Preduzećemo korake koji će na pozitivan način predvideti i šire konsultacije sa stručnjacima u domenu politike i drugih javnih sfera", rekao je on.

Makedonija je planirala da pojača napore da stavi tačku na taj spor. Pomoćnik američkog državnog sekretara Danijel Frid kontaktirao je šeficu grčke diplomatije Doru Bakojanis u ponedeljak, radi razgovora o tome da li bi se Atina složila sa nastavkom pregovora. Frid je razgovarao i sa makedonskim liderima i izaslanikom UN-a Metjuom Nimicom.

U ponedeljak, Gruevski se sastao sa vođama najvećih političkih stranaka da bi razgovarao o tom pitanju. On je rekao da će zatražiti od strana u sporu da javno potvrde da li prihvataju neke od Nimicovih predloga. Međutim, stabilnost vlade je dovedena u pitanje, pošto se očekuje da manjinska albanska stranka u vladajućoj koaliciji zatraži prevremene izbore.

Američki predsednik Džordž V. Buš, koji se sastao sa Crvenkovskim u Hrvatskoj tokom vikenda, ponovio je podršku kandidaturi Makedonije za NATO. Govoreći u Zagrebu, Buš je izrazio žaljenje što Makedonija nije dobila poziv za ulazak u NATO. On je pohvalio doprinos makedonskih vojnika koji služe u misijama u inostranstvu i izrazio nadu da će Makedonija postati članica NATO odmah po rešenju spora oko imena.

"Ono što je sigurno je da mi želimo da se proces nastavi, pod okriljem UN, tako da se pronađe obostrano prihvatljivo rešenje", rekao je portparol grčke vlade.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.