Vesli Klark ulaže 5.6 milijardi dolara u eksploataciju uglja na Kosovu

Izvor: BKTV News, 26.Jun.2012, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vesli Klark ulaže 5.6 milijardi dolara u eksploataciju uglja na Kosovu

Penzionisani američki general Vesli Klark, glavnokomandujući NATO-a u vreme rata na Kosovu, planira povratak na tu teritoriju težak više milijardi dolara.
Klarkova firma računa da bi na zapadu Kosova dnevno mogla da proizvodi do 16 miliona litara ili 100.000 barela goriva, ukoliko budu pronađene dovoljne rezerve. Rezerve uglja na čitavom Kosovu se, kako dodaje Virtšaftsblat, procenjuju na oko 14 miliona tona.
Bivši američki >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << general je oduvek negovao odlične odnose sa vladom kosovskog premijera Hašima Tačija, ukazao je list, dodajući da je ministarstvo privrede u Prištini potvrdilo da je bilo sastanka sa predstavnicima Enviditi, ali da je sve dalje u vezi sa licencom u nadležnosti vlade.
Direktor te kompanije Džef Brukman potvrdio je bečkom dnevniku da postoje projekti za Kosovo, ali nije želeo da otkriva detalje. Prednost metode “ugalj do likvidnosti”, na koju se oslanja Enviditi, jeste to što se mogu koristiti nalazišta uglja na većoj dubini.
Ta kompanija ima sličan projekat u Mongoliji, gde je otkupila 780 kvadratnih kilometara zemljišta sa dokazanim nalazištima uglja.
Metoda proizvodnje goriva iz uglja je poznata još od Drugog svetskog rata, i koristi se uobičajeno u vremenima visokih cena nafte.
Ova metoda, međutim, proizvodi i relativno mnogo štetnih gasova jer se ugalj podzemno sagoreva do gasnog stanja, a potom pretvara u tečnost.
Završni proizvod nije lošiji od dizela prema termičkim osobinama, a može biti korišćen i za proizvodnju struje, đubriva i plastike, naveo je Virtšaftsblat.
Klark je u više navrata investirao u alternativne oblike energije. On je direktor u američkoj firmi SoloPauer, a u finansijskom svetu SAD drži i više mesta kao član upravnog odbora.
Izvor: B92
Tweet
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.