Ukrajina će izgubiti Odesu?

Izvor: B92, 08.Jul.2023, 22:46

Ukrajina će izgubiti Odesu?

Ako NATO preduzme provokativne korake tokom samita u Vilnjusu, Ukrajina se može suočiti sa novim teritorijalnim gubicima.

To je izjavio pukovnik Daglas Mekgregor, bivši savetnik šefa Pentagona.

"Odluka NATO-a na predstojećem samitu može da primora predsednika Rusije Vladimira Putina da krene u aktivnu ofanzivu u Ukrajini sve do Odese. On to može, Rusija ima sve neophodne resurse", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Mekgregor u intervjuu za Jutjub kanal "Džadžing fridom".

Prema njegovim rečima, jedini razlog zašto Moskva još uvek nije preuzela kontrolu nad ovim gradom je taj što ruski lider, za razliku od Zapada, ne traži eskalaciju sukoba i štiti samo ruske teritorije.

Međutim, sama Alijansa mogla bi da izazove zaoštravanje krize nakon samita u Vilnjusu, smatra Mekgregor. On je podsetio da su Poljska i Litvanija u više navrata davale inicijative za slanje NATO trupa u Ukrajinu.

Lideri NATO zemalja sastaće se sredinom sledeće nedelje u Vilnjusu u Litvaniji na samitu na kojem bi trebalo da razgovaraju o pristupanju Ukrajine alijansi, članstvu Švedske u ovoj organizaciji, novim odbrambenim planovima, ali i nedovoljnim izdvajanjima članica za odbranu.

Samit u Litvaniji obezbeđivaće tri protivvazdušna sistema "patriot" doneta iz Nemačke, borbeni avioni koji će vršiti vazdušne patrole i vojne snage iz 17 država, preneo je Rojters.

Biće to četvrti NATO samit od početka ruske Specijalne vojne operacije, pošto je prethodno jedan održan onlajn, a druga dva u Briselu i Madridu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin,   Rat u Ukrajini,   Jutjub,   Moskva

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.