UN i NATO o Kosovu

Izvor: B92, 29.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN i NATO o Kosovu

Njujork, Priština -- Generalni sekretari UN i NATO-a, Ki Mun Ban i Jap de Hop Shefer, razgovarali su u Njujorku o situaciji na Kosovu, saopštile su Ujedinjene nacije.

Pre tog susreta, portparol NATO-a Džejms Apaturaj najavio je da se De Hop Shefer priprema da Bana zapita "ko će šta raditi" na Kosovu. "Ono što nas u NATO-u interesuje jeste da uloge i odgovornosti budu jasni i da bude učinjeno neophodno kako bi oni koji treba da garantuju mir i bezbednost na Kosovu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << znali šta treba da rade", dodao je Apaturaj.

On je izjavio u Briselu da će De Hop Shefer "ispitati" generalnog sekretara svetske organizacije o budućoj podeli zadataka na Kosovu nakon što stupi na snagu novi ustav Kosova, predviđen za jun.

"Generalni sekretar UN izneo je svoju viziju budućnosti Kosova, uzimajući u obzir zabrinutosti koje postoje u NATO-u", piše u današnjem saopštenju posle sastanka, u kome se dodaje da su dva zvaničnika takođe razmenila stavove o budućim rizicima.

Misija UN na Kosovu - UNMIK, razmeštena je na Kosovu od juna 1999. godine. Evropska unija pokrenula je u februaru misiju čiji je cilj podrška vladavini prava, ali je njeno razmeštanje prekinuto u očekivanju da Ki Mun Ban odobri nastavak te misije. Svega 300 od 1.800 evropskih eksperata iz misije EULEKS nalazi se na Kosovu, ukazuje AFP.

Rupel: Teritorijalna celovitost Kosova

Teritorijalna celovitost Kosova je crta preko koje nije moguće ići, rekao Rupel u razgovoru sa Ban Ki Munom.

Slovenački ministar spoljnih poslova i predsednik Saveta za opšte i spoljne poslove EU, Dimitrij Rupel i generalni sekretar UN, Ban Ki Mun danas su u Stokholmu, na marginama konferencije o Iraku, razgovarali o Kosovu.

Rupel i Ban Ki Mun su, kako saopštava slovenačko predsedništvo EU, razgovarali pre svega o zadacima koji čekaju EU i UN pre i nakon proglašavanja kosovskog ustava, 15. juna. Tom prilikom ministar Rupel je istakao zalaganja predsedništva EU za stabilnost u regiji.

"EU je obavezana odlukama i stavovima, koji su bili usvojeni u decembru 2007. godine, kao i politici koja je više puta bila potvrđena. To su crte preko kojih nije moguće ići, a među njima je takođe i teritorijalna celovitost Kosova", rekao je Rupel, dodavši da je potrebno strpljenje i da o postupku još treba razgovarati.

Riker: EULEKS pod okriljem UN?

Joakim Riker (FoNet, arhiv)

Šef misije UN na Kosovu Joahim Riker kaže da će se UNMIK prilagoditi svakoj situaciji koja nastane nakon 15. juna, kao i da postoji mogućnost da misija EU na Kosovu bude pod okriljem UN.

"Ne vidim to kao veliki izazov, mislim da svi razumeju da je operaciji kao što je EULEKS potreban veoma jasan lanac komande. S druge strane, to može biti pod nekom vrstom pokroviteljstva Ujedinjenih nacija, ali - kao što sam rekao - nije na meni da donosim takve odluke, u toku su razgovori između Njujorka i Brisela", rekao je šef UNMIK-a.

"Sve što mogu da kažem jeste da sam siguran da ćemo uskoro znati kako ćemo se organizovati u sektoru vladavine prava", dodao je on.

Portparol generalnog sekretara UN Brendan Varma izjavio je da će misija UN na Kosovu ostati sve dok Savet bezbednosti ne odluči drugačije, a da je predstavnik UN na Kosovu (Riker) izneo samo jednu od mogućnosti.

Zeri: UN predlažu sporazum Srbiji

Generalni sekretar UN Ki Mun Ban predložio je u pismu predsedniku Srbije Borisu Tadiću sporazum o delovanju UNMIK-a na Kosovu nakon stupanja na snagu novog ustava 15. juna, piše danas dnevnik Zeri.

Pozivajući se na zapadne diplomatske izvore koji su pročitali predlog pisma koje će generalni sekretar UN poslati predsedniku Srbije, dnevnik navodi da je predviđeno da policija u severnim delovima Kosova, nastanjenim srpskom većinom, bude pod komandom UNMIK-a i pod vlašću Ujedinjenih nacija. Takav aranžman na Kosovu postoji od 19. februara ove godine.

Istovremeno, policija UNMIK-a i KPS odbili su da i drugi pripadnici policije iz redova srpske zajednice budu pod direktnom komandom policije UNMIK-a, što je dovelo do suspenzije oko 270 srpskih policajaca.

U oblasti sudstva, prema predlogu pisma, predviđa se mogućnost stvaranja dodatnih opštinskih i okružnih sudova u regionima sa srpskom većinom, koji bi trebalo da funkcionišu u okviru jedinstvenog sudskog sistema Kosova.

Kada je reč o carinskoj službi, cilj je da se obezbedi funkcionisanje jedinstvene carinske službe, što će podrazumevati i prisustvo međunarodnih carinika na najvažnijim carinskim tačkama.

Za oblast transporta predviđeno je stvaranje zajedničkog komiteta, uz učešće predstavnika Srbije, koji će raspravljati o tehničkim pitanjima prelaska granice.

Kfor ostaje najodgovorniji za kontrolu granice. Međunarodna policija, koja bi delovala pod vlašću šefa UNMIK-a, nastaviće da nadgleda granične prelaze.

Srpska pravoslavna crkva će imati ulogu u zaštiti i rekonstrukciji verskog nasleđa, navodi se u predlogu pisma generalnog sekretara UN.

Ostvarivanje ovih tačaka bi, prema izvoru dnevnika, bilo deo sporazuma UNMIK-a i Vlade Srbije.

Šef UNMIK-a je dužan da u vezi sa ovim sporazumom konsultuje institucije Kosova. U predlogu pisma generalni sekretar UN najavljuje imenovanje novog šefa UNMIK-a, a list navodi da će to biti Stefano Sanino, bivši šef misije OEBS-a u Srbiji.

Ki Mun Ban je, prema istom izvoru, izjavio da će se konsultovati sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom, kako bi se odredila uloga evropskih misija u ostvarivanju njegovih predloga.

Dnevnik navodi da, ukoliko ti predlozi ostanu u konačnom tekstu pisma Tadiću, "kosovska strana ima razloga za mnogobrojna uznemirenja u vezi sa pravcem kojim će ići rekonfiguracija UNMIK-a".

Predviđeno je da Ban posebno pismo o ulozi UNMIK-a na Kosovu posle 15. juna uputi i predsedniku Kosova Fatmiru Sejdijuu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lideri NATO i UN razgovarali o budućnosti Kosova

Izvor: Blic, 29.Maj.2008

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun i generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer razgovarali su o budućnosti Kosova, srpske pokrajine koja je jednostrano i protivpravno proglasila nezavisnost, ali koja još nije prihvaćena od ogromne većine zemalja u svetu....."Sastanak je bio usredsređen...

Nastavak na Blic...

Unmik nadjačao misiju EU

Izvor: Politika, 29.Maj.2008

Policajci Srbi biće pod nadležnošću UN, planira se otvaranje sudova u oblastima sa srpskom većinom ..Unmik će ostati na Kosovu sve dok Savet bezbednosti UN ne donese drugačiju odluku, ponovio je portparol generalnog sekretara UN Brendon Varma posle sastanka Ban Ki Muna sa generalnim sekretarom...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.