U Briselu nova runda dijaloga, Vučić sa Lajčakom i Stoltenbergom

Izvor: VOA, 19.Jul.2023, 10:51

U Briselu nova runda dijaloga, Vučić sa Lajčakom i Stoltenbergom

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u sredu sa gneralnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, najavljeno je iz njegovog kabineta. Kako je najavljeno iz NATO-a, Stoltenberg i Vučić će se javnosti obratiti u 19h po centralno-evropskom vremenu. Vučić je prošle sedmice objavio da je uputio zvaničan dopis i zahtev za susret sa generalnim sekretarom NATO, a tema razgovora trebalo bi da bude situacija na Kosovu, podseća FoNet. Istovremeno, u Briselu se održava i nova runda dijaloga. Glavni pregovarači Beograda i Prištine Petar Petković i Besnik Bisljimi sastaće se odvojeno sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom. Nije poznato da li će biti održan i trilateralni sastanak posle pojedinačnih susreta. Portparol EU Peter Stano tvitovao je da će fokus susreta biti na primeni dogovora od 27. februara - kada su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti usmeno prihvatili evropski predlog, kao i na deeskalaciji situacije na severu. Ovo je prvi susret u Briselu otkako je kosovska vlada pristala na korak ka deeskalaciji, odnosno objavila da će povući četvrtinu od ukupnog broja policajaca iz opštinskih zgrada na severu Kosova. Lokalni Srbi u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću protestuju zbog prisustva policije u opštinskim zgradama, koja je asistirala novoizabranim gradonačelnicima iz kosovskih partija DPK i Samoopredeljenje da dođu na posao. Srbi u četiri većinske srpske opštine bojkotovali su lokalne izbore u aprilu koje je vlada Kosova raspisala pošto su u novembru 2022. srpski predstavnici napustili institucije na severu. Predstavnici SAD i EU traže održavanje novih izbora na severu Kosova, uz učešće Srba.
Pogledaj vesti o: NATO,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić se danas sastaje sa Lajčakom

Izvor: B92, 19.Jul.2023

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Briselu i sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom...To je saopšteno iz Predsedništva...Predsednik Srbije danas će u Briselu imati sasatanak i sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.