Trojka iz BiH sa Tuskom: Članstvo u NATO nije uslov za EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jan.2019, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trojka iz BiH sa Tuskom: Članstvo u NATO nije uslov za EU

Članovi Predsedništva BiH, Dodik, Željko Komšic i Šefik Džaferović završili su danas posetu Briselu gde su se sastali sa najvišim evropskim zvaničnicima, između ostalih danas su razgovarali sa komesarom za proširenje i susedsku politiku Johanesom Hanom, prenosi N1 BiH.

Dodik je, nakon sastanka s predsednikom Evropskog Saveta Donaldom Tuskom, rekao da Evropska unija ne uslovljava BiH pristupanjem NATO.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Dodik je rekao da je bilo govora o formiranju vlasti i dodao da je bez formiranja vlasti nemoguće obezbediti novu dinamiku.

On je istakao da su članovi Predsedništva BiH govorili i o različitim pogledima u vezi sa NATO integracijom.

Kako je rekao, o tom pitanju treba prodiskutovati u BiH.

"Kako sam shvatio, put BiH prema EU nije uslovljen pitanjem MAP ili NATO", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, govora je bilo i o granici sa Srbijom i Hrvatskom i izgradnji Pelješkog mosta i imovine BiH u Hrvatskoj.

Dodik je dodao da pristup Hrvatske prema bh. imovini nije korektan i da je Predsedništvo BiH ranije zauzelo stav u vezi s ovim pitanjem.

Komšića iznerviralo pitanje novinarke HRT-a

Hrvatski portal Index prenosi da je hrvatskog člana Predsedništva BiH, Željka Komšića, nakon jučerašnjeg razgovora sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini prilično iznerviralo pitanje novinarke HRT-a.

Tokom obraćanja medijima tročlanog Predsedništva, novinarka HRT-a je Komšiću, kako se navodi, postavila prilično besmisleno pitanje, da li je u razgovoru sa Mogerinijevom dotaknuta činjenica da ne uživa poverenje celokupnog hrvatskog biračkog tela u BiH.

"Gospođu Mogerini je nezamislivo interesovala ta činjenica. Ali kad bi se šalili", rekao je Komšić sarkastično, preneo je Index.

RS i ja ćemo pratiti stav Beograda kada je reč o Kosovu. To nije stav Predsedništva BiH, to pitanje treba da rešavaju Beograd i Priština, lični je stav Dodika.

Na pitanje da li je neko na sastanku spomenuo konstitutivnost naroda, Dodik je rekao da je filozofija Evrope usmerena individualnim pravima, ali da je to verovatno nemoguće u BiH.

"Mislim da svi to razumeju. Oni razumeju da imamo složenu struktura. Neophodno je doći do reforme izbornog zakonodavstva i tu je jasan stav i EU", rekao je Dodik.

On je rekao da je na sastanak došao i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker i da se članovi Predsedništva BiH vraćaju sa stavom da je neophodno završiti odgovore na Upitnik Evropske komisije i doći do kandidatskog statusa.

Član Predsedništva BiH Željko Komšić rekao je da ima utisak kako postoji dobro raspoloženje u EU da BiH dođe do kandidatskog statusa, ali da je potrebno odgovoriti na Upitnik, formirati vlast na nivou države i izmeniti izborno zakonodavstvo.

Niko nije sugerisao, kako je rekao, na koji način je potrebno izmeniti Izborni zakon BiH.

On je preneo, da je Tusk rekao da je bitno da odnosi u BiH ostavljaju pozitivan utisak kada je reč o evropskom putu BiH.

"Rekli su nam da proces pomirenja mora biti jače izražen i bolje vidljiv", istakao je Komšić.

Komšić je rekao da je njegov utisak pozitivan i da je sve u rukama funkcionera u BiH.

Najavio je da će članovi Predsedništva BiH po povratku u Sarajevo obaviti razgovore o imenovanju kandidata za predsedavajućeg Saveta ministara BiH.

Član Predsedništva BiH Šefik Džaferović rekao je da postoji snažna opredeljenost EU za ubrzani put BiH ka EU.

Za mene je značajna i regionalna politika i rešavanje otvorenih pitanja sa susedima, rekao je on i dodao da treba praktikovati da se primenjuje međunarodno pravo ako nema dogovora.

"To preferiram i kada je reč o granici sa Hrvatskom i Srbijom, ali i kada je reč o izgradnji Pelješkog mosta", rekao je Džaferović, prenosi klix.ba.

Dodik: Kosovo unutrašnje pitanjem Srbije

Dodik kaže da poštuje teritorijalni integritet Srbije i da Kosovo vidi kao unutrašnje pitanje Srbije.

"Republika Srpska i ja ćemo pratiti ono što je stav Beograda", poručio je Dodik u Briselu.

Dodik je posle sastanka izjavio da se sa evropskim zvaničnicima pored evropskih integracija BiH razgovaralo i o situaciji u regionu.

"Republika Srpska i ja ćemo pratiti ono što je stav Beograda. Poštujemo teritorijalni integritet Srbije i smatram da je Kosovo unutrašnje pitanje Srbije koje ona u dijalogu sa Prištinom treba da reši", izjavio je Dodik.

Predsedavajući Predsedništvom naglasio je da je u pitanju njegov lični stav, a ne stav zajednički stav Predsedništva BiH. Dodik je naveo da je u razgovoru sa evropskim zvaničnicima ocenjeno da je neophodno da saradnja u regionu dobije novu dinamiku.

"Predsedništvo BiH je pozvalo sve predsednike iz regiona, sem predstavnika Kosova, da dođu u posetu BiH i razgovaraju o svim otvorenim pitanjima", najavio je Milorad Dodik u Briselu.

Dodik: Vraćamo se u BiH sa zajedničkim stavom

Dodik je nakon sastanaka rekao da se iz Brisela članovi Predsedništva BiH vraćaju sa zajedničkim stavom da je neophodno da se završi EU Upitnik što je moguće pre i da se dođe do statusa kandidata BiH za EU.

Dodik je kazao da je razgovarano o dostavljanju odgovora na dodatna pitanja EU, formiranju vlasti na nivou BiH i FBiH.

"Bez formiranja novih ograna vlasti nemoguće je obezbediti novu dinamiku. Postoje razlike vezane za NATO i MAP, mislim da to pitanje treba da diskutujemo dole u BiH, ali kako sam razumeo put ka EU i formiranje organa na nivou BiH nije uslovljeno pitanjima samoga MAP-a ili NATO-a", rekao je Dodik.

On je i dodao da su razgovarali o različitim problemima, pitanju granice sa Hrvatskom i Srbijom, kao i o problemima imovine državnih preduzeća iz BiH u Hrvatskoj, o kojima postoji zajednička odluka na nivou Predsedništva BiH kao i da je "upućen poziv Hrvatskoj da se o tim pitanjima razgovara i donesu važna rješenja" Od tema koje su bile predmet razgovora Dodik je izdvojio i regionalna pitanja i ponovio je da je "stav RS da prati stav Srbije po pitanju Kosova."

Dodik je rekao da je razumeo u Briselu da je zvanična filozofija Evrope usmerena ka izrazitom poštovanju individualnih prava i da bi kolektiviteti trebali da u nekoj genezi razvoja političkih procesa nestanu, ali "da je to verovatno nemoguće u BiH", prenosi N1 BiH.

Dolazak na ovaj sastanak predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera mimo najavljenog protokola obaveza govori o jednoj dobroj atmosferi, "vraćamo se dole sa jednim zajedničkim stavom da je neophodno što pre završiti Upitnik i doći do statusa kandidata BiH za EU", zaključio je Dodik.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.