Treba se pripremati za sajber-rat s Rusijom

Izvor: Vostok.rs, 19.Okt.2012, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Treba se pripremati za sajber-rat s Rusijom

19.10.2012. -

Severnoatlantska alijansa namerava da obavi veliku vojnu obuku u oblasti kibernetičke bezbednosti. Po scenariju, kao agresor nastupa jedna od afričkih zemalja. Međutim, u privatnim razgovorima predstavnici NATO priznaju da se snage alijanse u stvari pripremaju za odbijanje uslovnog napada ruskih, kineskih ili iranskih hakera.

Ruski list „Komersant“ koji je pisao o tome ističe da je i Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Rusije nedavno objavilo tender za istražvanje u oblasti informacione bezbednosti. Između ostalog, ruska vojna lica zanimaju metode i sredstva za zaobilaženje antivirusnih sistema, mrežne zaštite i zaštite operativnih sistema. Na učestvovanje u tenderu pozivaju se „stanovnici Rusije, koji imaju potencijal i unutrašnju motivaciju za rešavanje velikih naučno-tehničkih zadataka u interesu zemlje“. Ozbiljnost namera ruskih vlasti za „Glas Rusije“ su potvrdili mnogi stručnjaci, između ostalih i direktor za razvoj biznisa kompanije Grotek Aleksandar Vlasov:

- Sajber-oružje se razvija munjevitim tempom. Ova tema je danas u centru pažnje naših državnih organa. Svi već odlično shvataju: kako je govorio Lenjin „oklevanje je nalik na smrt“. Ako se sad ne preduzmu jasne mere za zaštitu infrasktruktura od kritične važnosti, sutra ćemo se probuditi u kamenom veku – nemamo struje, ne radi nam mobilna veza, isključeni su nam apsolutno svi sistemi upravljanja itd.

Rusija je u celini spremna za ovakvu prekretnicu. Tradicionalni kvalitet tehničkog obrazovanja i bezuslovni uspesi nacionalne matematičke škole čine je veoma ozbiljnim sajber-protivnikom. Ovakva gledišta je u intervjuu za „Glas Rusije“ izrazio i nezavisni stručnjak za informativnu bezbednost Aleksandar Pisemski:

- Mislim da bi za NATO bilo nerazumno da Rusiju smatra slabim potencijalnim protivnikom. Rusija je uvek bila čuvena po pametnim ljudima. Savremene IT-tehnologije i visoke tehnologije se kod nas razvijaju prilično dobro. Između ostalog, i u državnom sektoru. Iskustvo samih ruskih hakera koji su poznati u celom svetu; izumi koje stvaraju kormecijalne organizacije i države – podižu nivo rizika koji Rusija predstavlja za NATO. Rusija, naravno, ima planove za zaustavljanje različitih sajber-napada i uzvratnu reakciju na njih. Međutim, u svakom slučaju su potrebne dodatne investicije (kako organizacione, tako i tehničke), povećanje odbrambene sposobnosti zemlje u sajber-prostoru.

Sajber-rat predstavlja još i psihološke napade. Nedavno su žrtva takvog napada bile Sjedinjene Države. Radi se o objavljivanju ogromne količine tajnih materijala na sajtu WikiLeaks. Niz stručnjaka kao primer sajber-rata navodi i takozvano arapsko proleće – niz revolucija u zemljama šireg Bliskog istoka, koje su pokrenule mehanizme krvavih građanskih konflikata. Aleksandar Vlasov ističe:

Ne bih govorio o sajber-oružju, već o dobro isplaniranoj i vrlo širokoj psihološko-organizacionoj akciji, koju su zaista jako dobro izveli inspiratori i organizatori „arapskog proleća“. Ako se sajber-oružje posmatra u širem smislu, u njega se mogu uključiti i različiti informacioni napadi – sve što je bilo povezano s ideološkim ratom u vreme Sovjetskog Saveza, uključujući i demoralizaciju glavnih grupa stanovništva eventualnog protivnika. Čini mi se da smo upravo odatle prešli u spisak glavnih protivnika NATO. A da li su u pitanju sajber-protivnici ili prosto protivnici – više nije važno.

Mislimo da se u tome i sastoji glavna greška stratega NATO. Zdrav razum govori o tome da Amerikanci najmanje treba da se plaše svojih glavnih partnera u međunarodnom dijalogu. Međutim, blokovsko razmišljanje i mesijanska logika često pobeđuju sve ostale argumente. I Amerikanci počinju obuku u borbi protiv vetrenjača, ne primećujući stvarne vojno-ekonomske opasnosti koje se nalaze pred njima.

Setrgej Duz,

Izvor: Glas Rusije, foto: © Flickr.com/kryptyk/cc-by-nc-sa 3.0    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.