TASS: Stoltenberg i Vučić razgovarali o mogućnostima zajedničkih vežbi NATO-a i Srbije

Izvor: Vostok.rs, 22.Nov.2023, 17:31

TASS: Stoltenberg i Vučić razgovarali o mogućnostima zajedničkih vežbi NATO-a i Srbije

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o mogućnosti održavanja zajedničkih vojnih vežbi.
„Razgovarali smo o mogućnosti obnavljanja zajedničkih vojnih vežbi“, izjavio je on na konferenciji za novinare tokom posete Srbiji. Stoltenberg je podsetio da su NATO i Srbija ranije imali zajedničke vojne vežbe. „Pozdravili bismo mogućnost da se ovakva vežba nastavi u budućnosti“, dodao je on. Prema rečima generalnog sekretara NATO-a, takve vežbe ne bi narušile neutralnost Beograda. Stoltenberg nije precizirao kada su tačno planirane vežbe NATO-Srbija. Zauzvrat, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Vlada Srbije razmotriti tu mogućnost i doneti odluku o tome. „Ja, kao vrhovni komandant vojske, podneću zahtev Vladi Srbije da se odluka o nastavku zajedničkih vežbi sa NATO-om, kao i sa drugim našim partnerima, koje smo ranije održavali, razmatra u skorije vreme. budućnosti“, izjavio je Vučić. „Za nas je važno da sarađujemo sa NATO-om i Kforom (međunarodnim mirovnim snagama na Kosovu – TASS) predvođenim NATO-om u nadi da ćemo nekako obezbediti bezbednost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, istakao je srpski lider. „Radimo pravu stvar sarađujući sa NATO-om, naša interakcija je na dobrom nivou“, istakao je on. "Vojska Srbije je uvek profesionalno obavljala svoje dužnosti, nije prekoračila svoja ovlašćenja i održavala korektne odnose sa NATO-om i Kforom. Srbija je vojno neutralna zemlja i to će i ostati", naglasio je Vučić. Izvor: TASS (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.