Stoltenberg se sastao sa Bajdenom: Pripreme za NATO samit

Izvor: B92, 14.Jun.2023, 08:04

Stoltenberg se sastao sa Bajdenom: Pripreme za NATO samit

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastao se sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u Beloj kući.

Oni su se sastali u okviru priprema za samit Alijanse koji će u julu biti održan u Vilnjusu.

Stoltenberg je zahvalio Bajdenu na njegovom vođstvu i posvećenosti Vašingtona NATO-u u najopasnijoj bezbednoj situaciji u ovoj generaciji, navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se u saopštenju NATO-a.

On je takođe zahvalio Kongresu SAD i američkom narodu na njihovoj ključnoj podršci Ukrajini.

Generalni sekretar NATO-a je rekao da SAD prednjače u podršci Ukrajini, a da su evropski saveznici i Kanada takođe obezbedili desetine milijardi dolara vojne, finansijske i humanitarne pomoći.

Stoltenberg je naglasio da ova podrška pravi razliku na bojnom polju jer Ukrajina nastavlja svoju kontraofanzivu i radi na povratku teritorija.

On je rekao da će saveznici, na samitu NATO-a u Vilnjusu sledećeg meseca, pojačati podršku Ukrajini i dodatno ojačati njenu odbranu.

Dodao je da se raduje tome da što pre dočeka Švedsku kao punopravnu članicu NATO-a.

Stoltenberg se prethodno sastao sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, nakon čega je izjavio da ukrajinske snage ostvaruju napredak i osvajaju teritorije u svojoj kontraofanzivi, dodavši da je tek počelo ponovno zauzimanje ukrajinske teritorije koja je trenutno pod kontrolom Moskve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO skup,   Vašington,   Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kontraofanziva će pomoći Kijevu u pregovorima – NATO

Izvor: Vostok.rs, 14.Jun.2023

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da bi bilo koji dobitak na bojnom polju ostvaren u kontraofanzivi Ukrajine mogao da pruži polugu u budućim mirovnim pregovorima sa Rusijom. On je tvrdio da je Kijev već napravio „napredak“ na terenu.. Govoreći u Beloj kući posle sastanka...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.