Sreda, 14.06.2023.

08:00

Stoltenberg se sastao sa Bajdenom: Pripreme za NATO samit

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastao se sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u Beloj kući.

Izvor: Tanjug

Stoltenberg se sastao sa Bajdenom: Pripreme za NATO samit
Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Oni su se sastali u okviru priprema za samit Alijanse koji će u julu biti održan u Vilnjusu.

Stoltenberg je zahvalio Bajdenu na njegovom vođstvu i posvećenosti Vašingtona NATO-u u najopasnijoj bezbednoj situaciji u ovoj generaciji, navodi se u saopštenju NATO-a.

On je takođe zahvalio Kongresu SAD i američkom narodu na njihovoj ključnoj podršci Ukrajini.

Generalni sekretar NATO-a je rekao da SAD prednjače u podršci Ukrajini, a da su evropski saveznici i Kanada takođe obezbedili desetine milijardi dolara vojne, finansijske i humanitarne pomoći.

Stoltenberg je naglasio da ova podrška pravi razliku na bojnom polju jer Ukrajina nastavlja svoju kontraofanzivu i radi na povratku teritorija.

On je rekao da će saveznici, na samitu NATO-a u Vilnjusu sledećeg meseca, pojačati podršku Ukrajini i dodatno ojačati njenu odbranu.

Dodao je da se raduje tome da što pre dočeka Švedsku kao punopravnu članicu NATO-a.

Stoltenberg se prethodno sastao sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, nakon čega je izjavio da ukrajinske snage ostvaruju napredak i osvajaju teritorije u svojoj kontraofanzivi, dodavši da je tek počelo ponovno zauzimanje ukrajinske teritorije koja je trenutno pod kontrolom Moskve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: