Kontraofanziva će pomoći Kijevu u pregovorima – NATO

Izvor: Vostok.rs, 14.Jun.2023, 12:27

Kontraofanziva će pomoći Kijevu u pregovorima – NATO

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da bi bilo koji dobitak na bojnom polju ostvaren u kontraofanzivi Ukrajine mogao da pruži polugu u budućim mirovnim pregovorima sa Rusijom. On je tvrdio da je Kijev već napravio „napredak“ na terenu.
Govoreći u Beloj kući posle sastanka sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom u utorak, Stoltenberg je izjavio da će zapadna alijansa obećati dodatnu pomoć Ukrajini na predstojećem samitu u Litvaniji. „Ofanziva je pokrenuta i Ukrajinci napreduju“, tvrdi Stoltenberg. „Još su rani dani, ali ono što znamo je da što više zemlje budu u stanju da oslobode Ukrajinci, to će im biti jača ruka za pregovaračkim stolom. Zapadni pristalice Kijeva su u više navrata naglašavale da Ukrajina treba da pregovara pod sopstvenim uslovima i da ne sme biti pod pritiskom da sklopi sporazum koji bi bio od koristi Rusiji. Moskva, u međuvremenu, insistira na tome da dugo očekivana ukrajinska kontraofanziva pokrenuta prošle nedelje nije uspela da probije rusku odbranu i da su ukrajinske trupe odbijene uz velike gubitke. Nekoliko glavnih borbenih tenkova nemačke proizvodnje Leopard 2 i borbenih vozila pešadije M2 Bredli američke proizvodnje uništeno je ili napušteno u nedavnim borbama. Zvaničnici u Moskvi su naglasili da zahtev Ukrajine da Rusija preda svoje novoinkorporirane teritorije, kao i Krim, nije pokretač pregovora.
Pogledaj vesti o: NATO,   NATO skup,   Litvanija

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Stoltenberg:Još je rano, ne znamo da li će kontraofanziva Kijeva biti prekretnica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2023

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da je ukrajinska kontraofanziva još uvek u početnoj fazi, te da ne zna da li ća ona biti prekretnica u ratu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.