Izvor: RTS, 21.Sep.2022, 16:49

Stoltenberg: Putinova pretnja nuklearnim oružjem je opasna

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će mobilizacija hiljada dodatnih vojnika koju je najavio ruski predsednik Vladimir Putin dovesti do eskalacije sukoba u ratu u Ukrajini. Putinova pretnja upotrebom nuklearnog oružja bila je opasna i nepromišljena retorika, rekao je Stoltenberg.
Stoltenberg je za Rojters istakao da prva mobilizacija Rusije od Drugog svetskog rata nije iznenađenje i da su Putinovi potezi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pokazali "da rat ne ide po njegovim planovima, što ukazuje na to da je predsednik Rusije napravio veoma pogrešnu procenu".

Ističe se da je Putin pozvao 300.000 rezervista da se bore u Ukrajini i podržao plan za aneksiju delova zemlje, nagoveštavajući Zapadu da je spreman da upotrebi nuklearno oružje za odbranu Rusije.
"Potrudićemo se da Moskvi bude jasno kako ćemo tačno reagovati, što naravno zavisi od toga kakav će scenario napraviti ili kakvo oružje mogu koristiti", rekao je generalni sekretar NATO-a.
On je dodao da je najvažnije da se to spreči.
"Zato je Rusiji jasno skrenuta pažnja na posledice bez presedana", naglasio je Stoltenberg, misleći na bilo kakvu rusku upotrebu nuklearnog oružja.
Kina bezbednosni izazovSaradnja Kine sa Moskvom od početka napada Rusije na Ukrajinu i kineski komentari protiv proširenja NATO-a pokazuju zašto zapadni odbrambeni savez treba da posmatra Peking kao bezbednosni izazov, kaže Stoltenberg.
"Zbir svega je da ovo samo povećava značaj NATO saveznika koji stoje zajedno i shvataju da je Kina deo bezbednosnih izazova sa kojima treba da se suočimo danas i u budućnosti", rekao je Stoltenberg u intervjuu za Rojters.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg takođe je ukazao na "prinudno ponašanje" Kine u Južnom kineskom moru i protiv njenih suseda, kao i na "način na koji krše osnovna ljudska prava".
 
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin,   Rat u Ukrajini

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.