Srbiji se ne ljulja vojna neutralnost

Izvor: TvojPortal.com, 14.Jun.2011, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji se ne ljulja vojna neutralnost

/dnevnik.rs/ Demokratskoj stranci srbije i Srpskoj radikalnoj stranci održavanje trodnevne strategijske vojne konferencije NATO-a i zemalja „Partnerstva za mir”, uključujući Rusiju i predstavnike 60 država, došlo je kao poručeno da pojačaju svoje opozicione adute. Istraživanje „Stratedžik marketinga„, po kojem raste procenat građana koji su protiv ulaska Srbije u NATO, ide ruku podruku s intencijama ove dve stranke, od koji su radikali deklarativno protiv bezmalo svega sa Zapada, a DSS svoj politički fokus s Kosova sve više prebacuje na antinatovsku kampanju.


Stranka Vojislava Koštunice je u nedelju održala protest, kojem su se priključili „Obraz” i drugi predstavnici ekstremne desnice, kao i nekolicina javnih ličnosti poput Matije Bećkovića, Dobrice Erića, Bore Đorđevića i drugih.
Iz vlasti su poslednjih dana često poručivali da se ne radi o samitu NATO-a, budući da će učestvovati i veliki broj predstavnika država koje ne pripadaju ovom vojnom konglomeratu. Ministar odbrane Dragan Šutanovac je u nekoliko prilika ponavljao da se Srbije ne odriče vojne neutralnosti, te da nema pritisaka da se prikloni NATO-u, kao i da konferencija u Beogradu nema nikakve veze s tim insinuacijama.
Na trećoj strani je LDP, u kojem smatraju da je ulazak u NATO prečica za Srbiju do članstva u EU, te da je to višestruko korisno za našu državu.
Loš rejting Zapadne vojne alijanse među građanima Srbije dao je vetra u leđa malim desničarskim partijama koje će želeti da profitiraju na ovoj temi koliko god je to moguće, potpuno ignorišući informacije o pravoj prirodi konferencije.
Učesnici konferencije počeli su juče da stižu u Beograd, gde će danas i sutra raspravljati o važnim strateškim vojnim pitanjima. U prestonici Srbije će boraviti načelnici generalštabova država članica NATO-a, „Partnerstva za mir„, Mediteranskog dijaloga i Istambulske inicijative za saradnju, kao i zamenik načelnika generalštaba Vojske Ruske Federacije general Valerij Gerasimov.
Predsednik Atlantskog saveta Vladan Živulović izjavio je za TV B-92 da su tvrdnje da se održavanjem ovog samita Srbija priklanja NATO-u i odriče vojne neutralnosti neozbiljne i politikantske.
– Ovo je profesionalna konferencija, vojna, gde se okupljaju ne samo članice NATO-a već i „Partnerstva za mir„, tu će biti i Brazil i Rusija, Pakistan, Indija. Dakle, jeste NATO organizator, odnosno Zajednička komanda za transformaciju, ali pričaće se o globalnim spektrima bezbednosti i saradnji u svetu – objasnio je on.
Na konferenciji, koja se sastoji od sastanka šefova odbrambenih snaga i stručnih radionica, radiće se na transformaciji NATO-a.
Po rečima analitičara Aleksandra Radića, strategijska vojna konferencija u Beogradu je korisna za Srbiju.
– Srbija je time što je pozvala učesnike ovde i što je dobila podršku Vašingtona dobila jednu vrlo korisnu referencu. Pokazali smo u ovom našem vakuumu između neutralnosti i nedostatka definicije šta dalje da ipak želimo saradnju sa svima – rekao je Radić. – Nije dovedena u pitanje neutralnost. Reč je o potezu koji je dnevnopolitički i diplomatski mudar. Biće tu i predstavnici zemalja koje mi tretiramo kao poželjne partnere s Istoka, kako onda njih tretirate?
Učlanjenje Srbije u NATO odbacila je i državna sekretarka u Ministarstvu odbrane Tanja Miščević. Po njenim rečima, činjenica da se većina građana protivi članstvu Srbije u NATO-u nije razlog zbog kojeg je država izabrala vojnu neutralnost.
– Ministarstvo odbrane ima obavezu da ostvaruje one obaveze koje je država Srbija preuzela potpisujući i stupajući u članstvo „Partnerstva za mir„. Ovakva konferencija je samo jedna od stvari, jedan od elemenata tog procesa – kazala je ona.
Tanja Miščević je naglasila da je potrebno ulagati u odnose s međunarodnim organizacijama.
– Zato što imate potrebu da idete dublje u onom odnosu u kojem jeste, u tom partnerskom odnosu, a to je „Partnerstvo za mir„. Od 2006, kada smo postali članica, imali smo dosta velike pauze u iskorišćavanju svih instrumenata koje vam daje „Partnerstvo za mir„. Godine 2010. smo se vratili i ova konferencija ne znači dalje ka članstvu, ali znači više i bolje u „Partnerstvu za mir„ – kazala je Tanja Miščević.
P. Klaić
Protokol
Po protokolu, konferenciju će otvoriti ministar odbrane Dragan Šutanovac, načelnik generalštaba Vojske Srbije Miloje Miletić i vrhovni komandant Savezničke komande za transformaciju general Stefan Abrijel.
Cilj konferencije, koju organizuje Saveznička komanda NATO-a za transformaciju, je razmena iskustava i mišljenja o najvažnijim strateškim pitanjima od zajedničkog interesa. Tema ovogodišnje konferencije je „Nakon Lisabona – sprovođenje transformacije”, a u okviru radnih grupa eksperti će razgovarati i o drugim temama.
Protesti DSS-a i SRS-a
Demokratska stranka Srbije i Srpska radikalna stranka juče su u odvojenim skupovima iskazale nezadovoljstvo zbog održavanja Strategijske vojne konferencije za partnere u Beogradu, i poručile da Srbija nikada ne sme da bude član NATO-a. Predstavnici DSS-a održali su na Brankovom mostu konferenciju za novinare i performans s kojeg su poručili da Srbija mora da ostane vojno neutralna. Oni su pozvali predsednika države Borisa Tadića i ministra odbrane Dragana Šutanovca da saopšte javnosti da li su doneli odluku o tme da Srbija „brzim koracima” uđe u NATO, i podsetili na to da samo građani na referendumu mogu odlučivati o tome. Aktivisti te stranke postavili su na stari savski most transparent „Nikad u NATO”, a nekoliko automobila prošlo je Brankovim mostom sa zastavama Srbije i transparentima „Ne u NATO” i „Srbija pre svega”.
Predstavnici SRS-a su ispred zgrade Predsedništva iskazali protest paljenjem zastave NATO-a i transparentima „Zločinac se uvek vraća na mesto zločina” i „Ne u NATO”. Radikali su poručili da je nedopustivo da oni koji su bombardovali Srbiju 1999. godine „koji otimaju Kosovo i Metohiju i koji širom sveta ubijaju nevine ljude” održavaju konferenciju u Beogradu. Policija je sprečila demonstrante da uđu u zgradu i predaju zahtev za smenu Borisa Tadića. Pre kraja protesta oni su u parku na Andrićevom vencu zapalili zastavu NATO-a.
Zamenik predsednika SRS-a Dragan Todorović je pozvao predsednika Tadića da „siđe s vlasti”, a predsednika Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunicu da potpiše zahtev za smenu Tadića i kabineta Mirka Cvetkovića.
Tadić: Kucaju na otvorena vrata
Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je juče da je protest deo demokratske procedure i da je svako izražavanje mišljenja na demokratski i zakonit način potpuno prirodno i predstavlja novi kvalitet našeg demokratskog sistema. On je, komentarišući proteste protiv održavanja vojne konferencije u Beogradu, procenio da su oni doprinos demokratiji i izražavanju različitih stavova u vezi sa sistemom bezbednosti u Srbiji.
– Za mene je važna činjenica da je Srbija od međunarodnih institucija koje su kredibilne u takvim ocenama označena zemljom političkih sloboda – rekao je Tadić u Nišu, i podsetio na to da je to pokazala i analiza organizacije „Fridom haus”. – Ne vidim svrhu protesta sem da je to još jedna od formi mirnog izražavanja mišljenja i na to nemam nikakvu primedbu.
Tadić je istakao da učesnici protesta „kucaju na otvorena vrata”, ali da on nema ništa protiv da se izrazi i takav stav.
– Srbija je u „Partnerstvu za mir„, to je danas nivo kooperacije koji imamo s NATO-om, kao i neke druge zemlje. Imamo reforme u domenu Ministarstva odbrane koje naše oružane snage čine interoperabilnim snagama NATO-a, što znači da poštujemo najviše standarde u vojnoj organizaciji – rekao je Tadić. – To smo sve činili zbog nas, a ne zbog NATO-a, činili smo to zbog međunarodnog kredibiliteta naše zemlje.
Tadić ja podsetio na to da Srbija učestvuje u mnogim mirovnim operacijama.

dssSrbijanatoSRSdesnicarivojna neutralnoststratedzik marketing
Pogledaj vesti o: Vojislav Koštunica

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.