Srbija još strada od kasetne municije, a ne potpisuje konvenciju o zabrani

Izvor: Večernje novosti, 31.Jan.2015, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija još strada od kasetne municije, a ne potpisuje konvenciju o zabrani

NIŠ - Srbija je jedina država u regionu koja još nije pristupila Konvenciji o zabrani kasetne municije, iako je i sama žrtva te vrste naoružanja. Konvenciju o kasetnoj municiji do sada je potpisalo 115 zemalja, a ratifikovalo njih 86, podsetili su predstavnici udruženja "Akcija i pomoć" na tribini organizovanoj na Pravnom fakultetu u Nišu. Kasetne bombe i dalje predstavljaju opasnost za građane Srbije, a incijativa da naša zemlja postane "odgovorna država" potekla je iz Niša, u kome je >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << maja, ratne 1999. samo u jednom danu od ovih NATO projektila poginulo 15, a ranjeno više od 50 ljudi. Predsednik udruženja "Akcija i pomoć" Slađan Vučković, koji je i sam žrtva kasetne municije, kaže da je neophodno da država što pre pristupi Konvenciji o kasetnoj municiji, jer bi tada dobili od razvijenih zemalja potpisnica pomoć za dekontaminaciju. - Radi se o oružju koje može da eksplodira i desetinama godina nakon bombardovanja - ističe Vučković. - Među indirektnim žrtvama nalaze se porodice, koje se zajedno sa svojim članovima koji su stradali od kasetnih bombi nose sa svim problemima, finansijskim i psihološkim. Vučković negira tvrdnje proizvođača da su kasetne bombe "precizne". Navodi da su Nišlije mogle da se uvere u obrnuto u vreme NATO bombardovanja, kada su avioni gađali aerodrom, a bombe se raspršile po stambenom naselju Duvanište, udaljenom više kilometara. - Sve kasetne bombe imaju pijezo kristal, koji može da se aktivira uz pomoć statičkog elektriciteta koji ima svaki čovek ili životinja - veli Vučković. - Takođe, ove bombe imaju različite upaljače koji se aktiviraju na svetlost, temperaturu, potres što znači da zaostala kasetna bomba može da eksplodira ne samo kada se nagazi, već i kada pored nje prođete, ili je obasja prvo sunce posle noći u kojoj je bačena. INTERES DRŽAVE PROFESOR Pravnog fakulteta u Nišu Nebojša Raičević ocenjuje da ne postoje pravne prepreke da Srbija pristupi Konvenciji koja je na snazi od 1. avgusta 2010. godine. - Osnovno pitanje oko pristupanja Konvenciji je interes države - ističe Račević. - Naša država mora da odluči da li bi joj to bilo od koristi ili ne.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Preti nam opasnost koja može lako da se izbegne, ali država ništa ne radi po tom pitanju

Izvor: Blic, 01.Feb.2015, 11:07

Srbija je jedina država u regionu koja još nije pristupila Konvenciji o zabrani kasetne municije, iako je i sama žrtva te vrste naoružanja. Konvenciju o kasetnoj municiji do sada je potpisalo 115 zemalja, a ratifikovalo njih 86, podsetili su predstavnici udruženja "Akcija i pomoć" na tribini organizovanoj...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.