Snage NATO-a na Kosovu eskaliraju situaciju u regionu — MIP Rusije

Izvor: Vostok.rs, 30.Maj.2023, 19:11

Snage NATO-a na Kosovu eskaliraju situaciju u regionu — MIP Rusije

  Međunarodne bezbednosne snage na Kosovu predvođene NATO-om poznate kao KFOR pretvorile su se u izvor neopravdanog nasilja i eskalacije u regionu, izjavila je u utorak portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Izjava je usledila nakon izbijanja nasilja nad Srbima na Kosovu. „Krizna situacija u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, koja je mogla da se reši mirnim kompromisom, bila je tvrd orah za NATO „mirovnjake“ na Kosovu. Oni ne samo da su pokazali svoju neprofesionalnost, već su postali i izvor nepotrebnog nasilja i faktor eskalacije“, navodi se u saopštenju. „Oni koji bi trebalo da zaštite lokalnu srpsku većinu od samovolje Kosovara na kraju su stali na stranu ksenofobičnih težnji Prištine i u suštini postali saučesnici terora – preuzimajući ulogu ličnog obezbeđenja samozvane vlade kosovskih Albanaca. koji su se krili u administrativnim zgradama“, izjavila je Zaharova. Rusija poziva Zapad da ućutka "lažnu propagandu" i prestane da krivi "očajne Srbe koji mirno, bez oružja, pokušavaju da brane svoja legitimna prava i slobode" za incidente na Kosovu. „Ovo je slučaj kada posrednici iz SAD i EU treba da skupe hrabrost da se pogledaju u ogledalo“, izjavila je Zaharova. Prema rečima portparolke, regionu su potrebni odlučni koraci za deeskalaciju situacije, a ne polumere poput ideje Amerikanaca da se novoizabrani „gradonačelnici“ presele iz opštinskih zgrada u druge prostorije. "Zadatak broj jedan je i dalje uspostavljanje zajednice srpskih opština u regionu u svom izvornom obliku, što je pre 10 godina zapisano u pisanim sporazumima Beograda i Prištine uz garanciju Brisela. To je ključni uslov za dijalog", i jedina je šansa da se osigura stabilnost i bezbednost u regionu“, navodi se u saopštenju. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.