Shefer: Uspeh NATO-a u Avganistanu sve više zavisi od faktora van kontrole

Izvor: Blic, Tanjug, 30.Jul.2009, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Shefer: Uspeh NATO-a u Avganistanu sve više zavisi od faktora van kontrole

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer, koji odlazi s položaja posle pet i po godina na kormilu zapadne vojne alijanse, izjavio je da njegov naslednik, bivši danski premijer Anders Fog Rasmusen, nasleđuje Alijansu koja će morati da se prilagođava da bi zadržala svoj značaj i u 21. veku.

Govoreći o ulozi NATO snaga u Avganistanu, Shefer kaže da Alijansa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mora da ostane i nastavi borbu, prenosi Glas Amerike.

"Ako bismo otišli, Avganistan bi pao u ruke Talibana, sa užasnim posledicama za stanovništvo, posebno žene. Pakistan bi takođe trpeo posledice, uz sve ostalo što podrazumeva internacionalna bezbednost", kaže Shefer.

"Istinski uspeh u Avganistanu, podrazumeva civilnu rekonstrukciju - nešto što NATO ne može da obezbedi, ali bi morali drugi. Ako se ti drugi ne angažuju, ni NATO neće moći istinski da uspe. Da kažem otvoreno, uspeh NATO-a sve više zavisi od faktora koji su izvan njegove kontrole", smatra on.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.