Shefer se oprostio od NATO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2009, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Shefer se oprostio od NATO

BRISEL - Generalni sekretar NATO Jap De Hop Shefer položio je danas u Briselu cveće na spomen ploču stradalim vojnicima NATO čime se oprostio od Alijanse na čijem čelu je bio od 2004. godine.

Dužnost generalnog sekretara NATO koju Shefer napušta u petak, preuzeće u 1. avgusta bivši danski premijer Anders Fog Rasmusen.

Shefer je na čelu saveza nasledio Lorda Robertsona 5. januara 2004. godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Kao Generalni sekretar, Shefer je uspeo pomiriti različite interese moćnijih i manje moćnih zemalja članica, a NATO je za vreme njegovog mandata očuvao jedinstvo.

Od kada je preuzeo najvišu dužnost u Savezu, isticao je da NATO nije više isključivo vojni savez, već da je postao politička organizacija koja štiti demokratske slobode, ljudska prava i vladavinu prava.

Za vreme Sheferovog mandata, NATO se proširio na istok Evrope,

U NATO, 2004. su ušle Bugarska, Estonija, Letonija i Litvanija, Rumunija i Slovačka, a 2009. Hrvatska i Albanija.

Na njegovo mesto, 1. avgusta stiže bivši danski premijer Anders Fog Rasmusen čiji će najvažniji zadatak biti uspostavljanje normalnih odnosa s Rusijom koju treba uveriti da širenje saveza na Istok ne znači i pretnju Moskvi, prenose agencije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Shefer: Uspeh NATO-a u Avganistanu sve više zavisi od faktora van kontrole

Izvor: Blic, 30.Jul.2009

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer, koji odlazi s položaja posle pet i po godina na kormilu zapadne vojne alijanse, izjavio je da njegov naslednik, bivši danski premijer Anders Fog Rasmusen, nasleđuje Alijansu koja će morati da se prilagođava da bi zadržala svoj značaj i u 21. veku...Govoreći...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.