Izvor: RTS, 30.Jun.2022, 05:57

Šef kabineta Zelenskog: Nema više ruskih trupa na Zmijskom ostrvu; Moskva: Povlačenje gest dobre volje

Sto dvadeset sedmi dan rata u Ukrajini. Proruske vlasti u Luganskoj oblasti, koja je progasila nezavisnost, tvrde da su svi glavni putevi ka i iz Lisičanska kao i rafinerija u tom gradu pod kontrolom ruskih snaga. Šef kabineta Zelenskog kaže da nema više ruskih trupa na Zmijskom ostrvu. Moskva uzvraća da je povlačenje "gest dobre volje" kojim pokazuje da Rusija ne ometa humanitarne koridore na Crnom moru.
Obaveštajna služba ukrajinske vojske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saopštila je da je u sredu obavljena razmena 144 zarobljenika, najveća od početka rata.

Vlasti u Hersonskoj oblasti Ukrajine, koju je ruska vojska zauzela u martu, počele su pripreme za referendum o prisajedinjenju Rusiji, saopštio je zamenik načelnika vojno-civilne administracije te oblasti Kiril Stremousov.
NATO je pozvao Švedsku i Finsku da postanu članice te vojne alijanse, navodi se u zajedničkom saopštenju koji je objavljen na samitu NATO-a u Madridu.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je drugog dana samita da su saveznici Alijanse spremni da dugoročno podrže Ukrajinu i najavio dodatnu vojnu podršku Kijevu.
Sa druge strane, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin poručio je da će, ukoliko NATO uspostavi svoju infrastrukturu u Finskoj i Švedskoj nakon što se te dve države priključe Severnoatlantskom savezu, Rusija odgovoriti istom merom.
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je juče da je ponovo izgubila vezu sa svojim nadzornim sistemima koji prate nuklearni materijal u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini, najvećoj u Evropi.
Pogledaj vesti o: NATO,   Rat u Ukrajini

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Poziv Švedskoj i Finskoj da postanu članice NATO-a; Putin: Odgovorićemo istom merom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2022

Sto dvadeset sedmi dan rata u Ukrajini. NATO je pozvao Švedsku i Finsku da postanu članice. Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je da će, ukoliko NATO uspostavi infrastrukturu u te dve zemlje, Rusija odgovoriti istom merom. IAEA saopštila da je ponovo izgubila vezu sa svojim nadzornim sistemima...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Putin: Članice NATO-a kroz ruke Ukrajinaca žele da ostvare svoje imperijalne ambicije

Izvor: Vostok.rs, 30.Jun.2022

Ruski predsednik Vladimir Putin je posle kaspijskog samita govorio o situaciji u Ukrajini, širenju NATO-a i oštrim izjavama zapadnih zvaničnika. O rezultatima Kaspijskog samita Predsednik je rekao da su lideri zemalja učesnica Kaspijskog samita, tokom neformalnog ručka, 90 odsto vremena posvetili...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.