Rusija i NATO u potpunosti prekinuli saradnju

Izvor: Vostok.rs, 15.Apr.2019, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i NATO u potpunosti prekinuli saradnju

Rusija i NATO su u potpunosti prekinuli saradnju po civilnim i vojnim linijama, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško u intervjuu za RIA Novosti. "Sam NATO je odbio pozitivnu agendu u odnosima s Rusijom. Ona ne postoji. I do sada nema znakova da NATO zna kako da se izvuče iz ove slepe ulice", rekao je Gruško. On je nazvao apsurdnom odluku NATO saveza da prekine normalne radne kontakte duž vojne linije, ističući da bezbednost u Evropi u velikoj meri zavisi od odnosa Rusije i NATO-a. Prema njegovim rečima, NATO je otišao predaleko u nametanju sukoba s Rusijom. „To je paradoks, ali današnji odnosi Rusije i NATO-a najviše podsećaju na `uobičajeno` stanje stvari pod kojima je NATO stvoren - pod "Hladnim ratom". Mnogo zastrašivanja i malo dijaloga“, dodao je Gruško. On je rekao da su ukupni vojni troškovi zemalja NATO-a u protekloj godini premašili bilion dolara, što je 22 puta više od ruske potrošnje na odbranu. Istovremeno, Gruško je naglasio da Moskva neće učestvovati u trci vojnih budžeta sa NATO-om, već se oslanja na "ekonomska, precizna i delotvorna sredstva". "U pogledu oružanog sukoba sa NATO-om, sve su razumne nade da se to neće dogoditi. To bi bila katastrofa za celo čovečanstvo. Siguran sam da to razumeju i u Vašingtonu i u Briselu", dodao je on. Poslednjih godina Rusija se suočava sa neviđenom aktivnošću NATO saveza blizu svojih granica. NATO to naziva "odvraćanjem ruske agresije". Istovremeno, Kremlj je naglasio da Moskva ne predstavlja pretnju drugim zemljama, ali da neće ostaviti akcije NATO bez odgovora koje su opasne po njene interese.  

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Moskva: NATO na teritoriji Kosova i Metohije stvorio polukriminalnu pseudo-državu

Izvor: Vostok.rs, 15.Apr.2019

Zamenik ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško je govoreći o "uspesima" NATO-a, posavetovao da se pogledaju "plodovi" aktivnosti ovog vojnog saveza. "Pitanje je da li je NATO `uspešan` u drugim oblastima. Rezultate možete pogledati - prepoznaćete ih po `plodovima` “, rekao je Gruško u...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.