Roman Balkanska međa predstavljen u Domu vojske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jun.2019, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roman "Balkanska međa" predstavljen u Domu vojske

Roman "Balkanska međa" ruskog autora Ivana Naumova, u zidanju "Informatike", predstavljen je danas u Domu vojske na godišnjicu dolaska Rusa u Prištinu.

Knjiga, koja je u Rusiji ugledala svetlost dana ovog proleća, kada i istoimeni film, rusko-srpska ratna drama, posvećena je tajnoj operaciji preuzimanja aerodroma Slatina na Kosovu i Metohiji po završetku NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine.

Naumov >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je rekao da je bio inspirisan istorijskim događajem, ulaskom ruske vojske na Kosovo,12. juna 1999. godine, kojim je, kako je primetio, počeo novi period u Rusiji od kojeg ne odstupaju ni danas, a veoma je važan kako za Srbiju tako i za Rusiju.

On je istakao da je bilo veoma teško doći do pravih informacija o ovom događaju, ali da je kroz razgovore sa učesnicima desanta, ulazak ruskih snaga na aerodrom, u romanu dosta tačno prikazan.

Ruski istoričar Aleksej Timofejev je ukazao na to da je, kako navodi izdavač, ulaskom ruskog bataljona na aerodrom "Slatina" u Prištini, u stvari "početak Nove Rusije", koja se razvija 20 godina.

Glumac Miloš Biković je na promociji rekao da su i film i roman "Balkanska međa" jedna vrsta borbe za kulturu, zaštitu identiteta i naše istorije i zahvalio autoru i ruskim producentima na podršci.

Istoričar Predrag Marković je kazao da je "Balkanska međa" dokaz da "velika ruska kultura može da bude ravnopravna, čak i nadmoćna, kada su u pitanju žanrovi koji se smatraju tipično zapadnim".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Film Balkanska međa u zvaničnoj selekciji festivala u Šangaju

Izvor: Tracara.com, 12.Jun.2019

Srpsko-ruski film Balkanska međa ušao je juče u zvaničnu selekciju 22. Međunarodnog filmskog festivala u Šangaju. Ova akciona drama inspirisana stvarnim događajem koji se odigrao 12. juna 1999. kada je bataljon ruskih padobranaca zauzeo aerodrom Slatina u Prištini, podržana je od strane Ministarstva...

Nastavak na Tracara.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.