12. jun  2019. 18.08  | Izvor: Tanjug

Roman "Balkanska međa" predstavljen u Domu vojske

BEOGRAD -

Roman "Balkanska međa" ruskog autora Ivana Naumova, u zidanju "Informatike", predstavljen je danas u Domu vojske na godišnjicu dolaska Rusa u Prištinu.

Knjiga, koja je u Rusiji ugledala svetlost dana ovog proleća, kada i istoimeni film, rusko-srpska ratna drama, posvećena je tajnoj operaciji preuzimanja aerodroma Slatina na Kosovu i Metohiji po završetku NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine.

Naumov je rekao da je bio inspirisan istorijskim događajem, ulaskom ruske vojske na Kosovo,12. juna 1999. godine, kojim je, kako je primetio, počeo novi period u Rusiji od kojeg ne odstupaju ni danas, a veoma je važan kako za Srbiju tako i za Rusiju.

On je istakao da je bilo veoma teško doći do pravih informacija o ovom događaju, ali da je kroz razgovore sa učesnicima desanta, ulazak ruskih snaga na aerodrom, u romanu dosta tačno prikazan.

Ruski istoričar Aleksej Timofejev je ukazao na to da je, kako navodi izdavač, ulaskom ruskog bataljona na aerodrom "Slatina" u Prištini, u stvari "početak Nove Rusije", koja se razvija 20 godina.

Glumac Miloš Biković je na promociji rekao da su i film i roman "Balkanska međa" jedna vrsta borbe za kulturu, zaštitu identiteta i naše istorije i zahvalio autoru i ruskim producentima na podršci.

Istoričar Predrag Marković je kazao da je "Balkanska međa" dokaz da "velika ruska kultura može da bude ravnopravna, čak i nadmoćna, kada su u pitanju žanrovi koji se smatraju tipično zapadnim".