Rasmusen traži od Rusije da sarađuje sa NATO

Izvor: Blic, 05.Mar.2012, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasmusen traži od Rusije da sarađuje sa NATO

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen zatražio je danas od Rusije da sarađuje sa Alijansom nakon održanja predsedničkih izbora zbog kojih su odgođeni razgovori o planiranom protivraketnom sistemu u Evropi.

Prema zvaničim rezultatima predsedničkih izbora pobednik je dosadašnji premijer Vladimir Putin.

Putin je tokom kampanje govorio da Moskva "nikada neće dopustiti drugima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da joj nameće volju", dok je Kremlj objavio da bi projektili, koji mogu nositi nuklearne glave mogli biti usmereni ka evropskim gradovima ukoliko NATO nastavi sa planiranim odbrambenim planovima.

"Kao političar, navikao sam da svašta čujem tokom izborne kampanje. Ono što se računa jeste preduzimanje konkretnih koraka nakon što elektorat donese svoju odluku. Očekivao bih trajno uključenje u pozitivan dijalog i saradnju. Jasno je da se ne slažemo o svim pitanjima. Ali te nesuglasice ne treba da zasene činjenicu da u brojnim oblastima delimo zajedničke bezbednosne zabrinutosti. To je razlog zašto bismo trebali i da sarađujemo u oblasti protivraketne odbrane", rekao je Rasmusen.

NATO tvrdi da je novi protivraketni sistem osmišljen za zaštitu njenih članica od raketnih pretnji sa Bliskog istoka. Međutim, Moskva traži garancije da neće biti meta, pošto sistem ima domet na njenu teritoriju. Rusija traži i uvid u sistem.

Rasmusen se prvobitno nadao da će politički sporazum biti postignut sa Rusijom do održavanja samita NATO u maju u Čikagu na kojem bi trebalo da bude objavljeno da je protivraketni sistem delimično u operativnom stanju. Međutim, nade nisu bile opravdane pošto se obe strane drže svojih zahteva.

On je dodao da bi sastanak Rusija-NATO bio održan na marginama samita samo u slučaju postizanja dogovora.

Povezane vesti: Putin najavio "asimetričan" odgovor na protivraketni štit SAD Rasmusen: Rusija nije u opasnosti od antiraketnog štita NATO razočaran pretnjom Rusije, SAD ne odustaju od štita Moskva upozorava SAD i NATO zbog širenja antiraketnog štita Rasmusen i Medvedev sutra o Libiji
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin,   Predsednički izbori

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.