RT: NATO saveznici se ne slažu oko ukrajinskih udara u Rusiji

Izvor: Vostok.rs, 03.Apr.2024, 13:18

RT: NATO saveznici se ne slažu oko ukrajinskih udara u Rusiji

 
SAD i Francuska, dve ključne članice NATO-a, nisu uspele da se slože oko ukrajinskih udara bespilotnim letelicama, koji sve više gađaju objekte duboko u Rusiji. Stojeći jedan pored drugog tokom konferencije za novinare u Parizu u utorak, državni sekretar Entoni Blinken i francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne različito su reagovali na pitanje o razvoju događaja.
Ukrajina je u martu pokrenula napade dronovima na nekoliko ruskih naftnih objekata, tvrdeći da oni „zadaju simboličan udarac približavanjem rata Moskvi“ i ometajući dotok goriva vojsci na prvim linijama fronta. Napadi su nastavljeni u aprilu, a poslednji je bio na nekoliko industrijskih objekata u Elabugi i Nižnjekamsku, gradovima u ruskoj republici Tatarstan, ranije u utorak. Blinken je pokušao da se distancira od situacije rekavši da SAD „nisu podržale niti omogućile udare Ukrajine van njene teritorije“. Sežurne je, međutim, izgleda podržavao svaki potez Kijeva, tvrdeći da se Ukrajina samo branila. „Ukrajinski narod deluje u samoodbrani, a Rusiju smatramo agresorom i, u takvim okolnostima, teško da ima šta drugo da se kaže“, izjavio je on novinarima, dodajući da nema konkretnih komentara na udare dronovima. Nijedan od dvojice diplomata se nije osvrnuo na razlike u svojim stavovima po tom pitanju. Krajem marta, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski priznao je da je Vašington pokušao da spreči njegove snage da gađaju ruske rafinerije nafte bespilotnim letelicama. „Reakcija SAD nije bila pozitivna na ovo“, izjavio je tada, ističući, međutim, da su SAD nemoćne da zaustave napade. Ranije tog meseca, Fajnenšel tajms je takođe izvestio da je Bela kuća zabrinuta da bi ukrajinski napadi na rusku infrastrukturu doveli do povećanja cena gasa. Ovo bi potencijalno moglo da ošteti izbornu kandidaturu predsednika Džoa Bajdena, navodi list tada. Moskva je odgovorila na ukrajinske napade gađanjem elektrana širom Ukrajine. Zelenski je tada tvrdio da su ukrajinski napadi na rusku teritoriju bili oblik odvraćanja, pošto je Kijevu ponestajalo raketa protivvazdušne odbrane koje je isporučio Zapad.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.