RT: Kremlj odgovara na curenje „tajnog“ ratnog plana NATO-a

Izvor: Vostok.rs, 08.Apr.2023, 01:15

RT: Kremlj odgovara na curenje „tajnog“ ratnog plana NATO-a

 Moskva je već svesna da su SAD i NATO umešani u sukob u Ukrajini, rekao je portparol predsednika Vladimira Putina za CNN u petak. Dmitrij Peskov je odgovarao na pitanje o američkim vojnim dokumentima koji su se pojavili na internetu.
„Nemamo ni najmanje sumnje u direktnu ili indirektnu umešanost SAD i NATO-a u sukob između Rusije i Ukrajine“, objasnio je portparol. „Ovaj nivo uključenosti postepeno raste“, dodao je on. „Pazimo na ovaj proces. Pa, naravno, to čini celu priču komplikovanijom, ali ne može uticati na konačan ishod specijalne operacije. Peskov se nije direktno osvrnuo na dokumente koji su se pojavili na internetu ranije ove nedelje, navodeći da pokazuju interne američke procene snage ukrajinskih trupa, troškova municije i priprema za predstojeću „prolećnu kontraofanzivu“. Slajdovi prezentacije brifinga takođe su uključivali američke procene ruskih i ukrajinskih žrtava, brzinu vatre, isporuku opreme Kijevu iz zemalja NATO-a i rasporede obuke. Neki od slajdova su bili označeni kao „strogo poverljivo“. U jednom konkretnom dokumentu se navodi da SAD i NATO obučavaju i opremaju devet od 12 novih ukrajinskih borbenih brigada, uz procenu da će šest biti spremno do kraja marta, a preostale tri do 30. aprila. Iako je bilo nemoguće proveriti autentičnost dokumenata, Pentagon je u četvrtak rekao Njujork tajmsu da istražuje moguće curenje i pokušava da ih izbriše sa interneta. Ukrajinski zvaničnici su u nekom trenutku ovog proleća najavljivali veliki napad, koristeći tenkove, oklopna vozila i artiljeriju koje su već obezbedile SAD i njeni saveznici. Kijev se takođe žalio na nedostatak municije, tražeći još. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Evo zašto se procureli „tajni plan“ za ukrajinsku vojnu ofanzivu ne uklapa

Izvor: Vostok.rs, 08.Apr.2023

  U petak su se pojavile fotografije dokumenta koji navodno sadrži detalje o planiranoj skoroj ukrajinskoj ofanzivi na teritorije pod kontrolom Rusije. „Curenje“ se poklopilo sa sugestijama da bi vežbe NATO Defender 2023 – planirane za kraj ovog meseca – mogle da budu paravan za operaciju...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.