Putinov čovek se raspituje za NATO i Kosovo

Izvor: Blic, 20.Jun.2013, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putinov čovek se raspituje za NATO i Kosovo

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev dogovorili su se juče da dve zemlje sarađuju u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala, korupcije i narko-trafikinga. Kako saznajemo, ruskog zvaničnika su najviše zanimali ekonomija, stav Srbije prema NATO-u i situacija na Kosovu.

Šef svih bezbednosnih službi u Rusiji Nikolaj Patrušev doputovao je preksinoć >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Beograd, a na Aerodromu „Nikola Tesla” dočekao ga je ministar odbrane Aleksandar Vučić.

Iste večeri oni su na neformalnom sastanku razgovarali o potencijalnim investicijama Rusije i mogućnostima da se za to olakšaju birokratske procedure.

Patruševa je zanimala i bezbednosna situacija na Kosovu, a posebno da li je stav Srbije prema NATO-u ostao nepromenjen. Na jučerašnjem sastanku, kako je saopšteno, bilo je reči o memorandumu o saradnji saveta za nacionalnu bezbednost Srbije i Ruske Federacije.

Helikopteri i avion iz Rusije

Patrušev je sa premijerom Dačićem razgovarao i o funkcionisanju Ruskog centra za vanredne situacije u Nišu. Kako saznajemo, Vlada Srbije će uskoro i uputiti zahtev da se tom centru iz Rusije dostavi nekoliko helikoptera i jedan avion za gašenje požara.

Patrušev je osim sa Vučićem u Beogradu razgovarao i s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem. Kako su nam rekli u njihovim kabinetima, ti susreti su bili protokolarne prirode. Posle sastanka s članovima državnog vrha, saopšteno je da je zajednička ocena da je „vreme da se unaprede odnosi Rusije i Srbije na svim poljima”.

Ko je Patrušev

Patrušev je ranije bio na čelu Federalne službe bezbednosti, naslednice KGB-a, a na toj funkciji zamenio je Vladimira Putina i obavljao ju je više od osam godina. Jedan je od najbližih saradnika Putina. Bio je ministar bezbednosti Republike Karelije i načelnik uprave Federalne kontraobaveštajne službe Rusije u Kareliji. Od 1999. prvi je zamenik direkora FSB Rusije i načelnik Odeljenja za ekonomsku bezbednost. Komentatori su ga 2006. videli kao Putinovog naslednika na mestu predsednika. U knjizi “FSB podmeće bombe u Rusiji” Jurija Felštinskog i Aleksandra Litvinjenka, agenta koji je otrovan u Londonu, FSB i Patrušev su optuženi za niz eksplozija 1999. u stambenim zgradama po ruskim gradovima, navodno s ciljem da se opravda drugi rat u Čečeniji i učvrsti Putinova vlast. Posle tragedije u moskovskom pozorištu “Nord-ost” 2002, kada su čečenski teroristi zarobili oko 850 gledalaca i glumaca, činilo se da je ostavka šefa FSB logična, ali Putin nije dozvolio da Patrušev bude žrtveno jagnje.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.