Nikolić: Pokazali smo da je moguće i Rusija i EU

Izvor: RTS, 19.Jun.2013, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Pokazali smo da je moguće i Rusija i EU

Srbija je u poslednjih godinu dana pokazala da je moguće istovremeno graditi kvalitetne odnose s Rusijom i težiti članstvu u EU, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić posle sastanka sa sekretarom Saveta bezbednosti Rusije Nikolajem Patruševim.

Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je posle sastanka sa sekretarom Saveta bezbednosti Rusije Nikolajem Patruševim da je Srbija u poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godinu dana pokazala da je moguće istovremeno graditi što kvalitetnije odnose s Rusijom i težiti članstvu u Evropskoj uniji.

Nikolić je nedavno potpisivanje Deklaracije o strateškom partnerstvu Srbije i Rusije ocenio kao veliki korak napred u bilateralnim odnosima, jer tim sporazumom mogućnosti za unapređivanje međusobne saradnje postaju praktično neograničene, ističe se u saopštenju predsednikove pres službe.

Kako je naglasio, saradnja na polju bezbednosti između Srbije i Rusije je otvorena i jasna.

Nikolić je još jednom istakao stav o vojnoj neutralnosti Srbije i njenom neučešću u globalnim vojnim savezima i, u skladu s tim ocenio "korisnim što je Srbija dobila status posmatrača u Parlamentarnoj skupštini Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), pošto je već ranije takav status imala u Parlamentarnoj skupštini Severnoatlantskog saveza (NATO)".

Patrušev se saglasio s važnošću strateškog partnerstva Srbije i Rusije i istakao da je sada vreme da se odnosi dve zemlje što više unaprede na svim poljima.

Ocenio je korisnim prisustvo Srbije kao posmatrača u ODKB, ali i učešće predstavnika Srbije na brojnim međunarodnim savetovanjima u vezi s pitanjima bezbednosti.

Nikolić je ponovio poziv predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da poseti Srbiju u decembru ove godine, tokom otvaranja radova na gasovodu Južni tok.

Dačić sa Patruševim

Nikolaj Patrušev se sastao i sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem. Na sastanku je ocenjeno da tradicionalno dobri i prijateljski odnosi Srbije i Rusije pružaju mogućnosti za jačanje saradnje i razvoj bilateralnih odnosa u svim oblastima.

Dačić istakao je da Srbija dijalogom o problemima na Kosovu i Metohiji nastoji da postigne pravedno rešenje koje će obezbediti opstanak Srba u južnoj pokrajini i osigurati trajnu stabilnost u regionu.

Posebno je bilo reči o unapređenju ekonomske saradnje sa Rusijom koja je strateški partner Srbije.

Srbija je opredeljena za realizaciju projekta gasovoda Južni tok i otvorena je za ruske investicije u energetskom sektoru, u oblasti infrastrukture, poljoprivrede i telekomunikacija, rečeno je na sastanku Dačića i Patruševa.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Pokazali smo da je moguće i Rusija i EU"

Izvor: Mondo, 19.Jun.2013

Tomislav Nikolić kaže da je Srbija u poslednjih godinu dana pokazala da je moguće istovremeno graditi što kvalitetnije odnose s Rusijom i težiti članstvu u Evropskoj uniji, saopšteno je posle sastanka sa sekretarom Saveta bezbednosti Rusije Nikolajem Patruševim...Nikolić je nedavno potpisivanje...

Nastavak na Mondo...

Nikolić: Pokazali smo da je moguće i Rusija i EU

Izvor: Kurir, 19.Jun.2013

Nakon sastanka sa Nikolajem Patruševim, sekretarom Saveta bezbednosti Rusije, predsednik Srbije je istakao stav o vojnoj neutralnosti Srbije i njenom neučešću u globalnim vojnim savezima..BEOGRAD - Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je danas u Beogradu da je Srbija u poslednjih godinu dana pokazala...

Nastavak na Kurir...

Pokazali smo da je moguće i Rusija i EU

Izvor: Beta, 19.Jun.2013

BEOGRAD, 19. juna 2013. (Beta) - Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je u sredu u Beogradu da je Srbija u poslednjih godinu dana pokazala da je moguće istovremeno graditi što kvalitetnije odnose s Rusijom i težiti članstvu u Evropsk.

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.