Promene na vojnom aerodromu Batajnica: Nova svetlosna signalizacija

Izvor: TangoSix.rs, 20.Jul.2020, 12:02

Promene na vojnom aerodromu Batajnica: Nova svetlosna signalizacija

Na batajničkom vojnom aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u toku su radovi na rekonstrukciji sistema svetlosnog obeležavanja koje je juče obišao ministar odbrane Aleksandar Vulin, saopšteno je iz Ministarstva odbrane. Ministar Vulin istakao je da smo 21 godinu nakon što je aerodrom bombardovan tokom NATO agresije, konačno obnovili njegovu svetlosnu signalizaciju i konačno smo ga učinili bezbednijim, sigurnijim, boljim i „izjednačili ga sa svim >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << vojnim aerodromima u Evropi i u svetu“.
– Od večeras ovaj aerodrom je osposobljen da naši piloti bezbedno lete i noću i u otežanim vremenskim uslovima. Od večeras, letenje na batajničkom aerodromu će biti mnogo sigurnije i mnogo bezbednije i uslovi u kojima rade naši piloti se neće razlikovati od njihovih kolega u svetu – istakao je ministar odbrane i dodao da će se nastaviti sa ulaganjem u vojno vazduhoplovstvo, u aerodromsku infrastrukturu, vazduhoplove i ljude kao i da je ovo najsavremenija rasveta i da su ovo najbolja svetska rešenja.
U prvoj fazi završena pista broj jedan i deo manevarskih površina / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije Pomoćnik komandanta za operacije 204. vazduhoplovne brigade potpukovnik Dejan Beda rekao je da je na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ završena prva faza rekonstrukcije svetlosnog obeležavanja aerodroma te da su u prvoj fazi završeni pista broj jedan i deo manevarskih površina.
– Pista broj jedan je posle 1999. godine ponovo dobila sistem svetlosnog obeležavanja i dobila je svoju upotrebu u noćnim uslovima i upotrebu u lošoj vidljivosti za vojne vazduhoplove, dok je za civilne vazduhoplove samo u uslovima vidljivosti ili loše vidljivosti sa većim meteo minimumima.
U prvoj fazi, ugradjena su ivična svetla na pisti broj 1, svetla na rulnim stazama na stajanci A i B / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije Na aerodromu je instalirana svetlosna signalizacija savremenih lampi koja je primenjiva svuda u svetu i koja zadovoljava i civilne i vojne standarde istoka i zapada. Za 204. vazduhoplovnu brigadu ovo je veoma bitno, jer će se operacije u noćnim uslovima povećati – rekao je potpukovnik Beda i dodao da osim toga aerodrom dobija i savremeni sistem koji će moći da se nadograđuje. Prema njegovim rečima, to je važno i za obuku mlađih pilota, jer se dovode na nivoe koji su primenjivani u civilnom i drugim vazduhoplovstvima u skladu sa savremenim tokovima.
Rekonstrukcija svetlosne signalizacije odivjaće se u šest faza, za sada završena prva a u toku je druga / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije Rekonstrukcija sistema svetlosnog obeležavanja je, po projektu, podeljena u šest faza, a trenutno je završena prva faza gde se u upotrebu pušta pista broj 1, za sada samo za vojne vazduhoplove. U prvoj fazi, na pisti broj 1, ugrađuje se potpuno nov sistem svetlosnog obeležavanja koji je bio potpuno uništen nakon 1999. godine, a na pisti broj 2, u okviru druge faze, vršena je rekonstrukcija postojećeg.
U prvoj fazi, ugradjena su ivična svetla na pisti broj 1, svetla na rulnim stazama, na stajanci A i B, rekonstruisana je stanica za upravljanje svetlosnog obeležavanja, kao i nova prilazna svetla i sistem PAPI svetala sa vetrokazima, koji do sada nisu postojali u tom delu piste. U drugoj fazi, koja je započeta, vrši se rekonstrukcija postojećeg sistema na pisti broj 2, kao i dela manevarskih površina za potrebe dežurne jedinice.
Od treće do šeste faze, pažnja će se posvetiti rekonstrukciji i izgradnji preostalih elemenata svetlosnog obeležavanja na posebnim delovima aerodroma, nakon čega će se steći uslovi da aerodrom u potpunosti zadovolji sve standarde međunarodnog civilnog saobraćaja i vojne standarde STANAG i GOST sistema, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

The post Promene na vojnom aerodromu Batajnica: Nova svetlosna signalizacija appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

Na batajničkom aerodromu obnovljena svetlosna signalizacija

Izvor: Vostok.rs, 20.Jul.2020

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je radove na rekonstrukciji sistema svetlosnog obeležavanja na batajničkom aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović”, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije..   Ministar Vulin je istakao da 21 godinu nakon što je batajnički aerodrom bombardovan...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.