Ponoš: Važna i inicijativa Srbije

Izvor: B92, Tanjug, 02.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponoš: Važna i inicijativa Srbije

Brisel, Beograd, Priština -- Načelnik Generalštaba VS Zdravko Ponoš ocenio je kao važno to što je inicijativa Srbije o reviziji Kumanovskog sporazuma registrovana u strukturama NATO.

General-potpukovnik Zdravko Ponoš rekao je u emisiji B92 Kažiprst da nije optimista po pitanju njenog razmatranja na sastanku šefova diplomatija Alijanse, koji danas počinje u Briselu.

Ponoš je podsetio da je pre 10-tak dana u razgovoru sa visokim vojnim zvaničnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << NATO pokrenuo inicijativu o reviziji Kumanovskog sporazuma, ali da je to kratak period u kome može da se čuje mišljenje na ministarskom nivou NATO-a.

On je naveo da je sada potrebno da se obave političke konsultacije i dodao da je njegov zadatak bio da pokrene to pitanje na vojničkom nivou s ljudima sa kojima komunicira.

Ponoš je dodao da je predložio zvaničnicima NATO da se krene u taj proces tako što će eksperti s obeju strana razgovarati o reviziji Kumanovskog sporazuma i o tome šta bi imalo smisla da se menja i šta bi bilo vojnički utemeljeno i prihvatljivo za obe strane.

Ponoš je objasnio da je ta ideja prisutna u Generalštabu Vojske Srbije kao problematika koja treba da se otvori jer je stanje na terenu bilo neodrživo, dodajući da je pitanje pokretanja inicijative zavisilo od podesnog političkog momenta.

Načelnik Generalštaba je naveo da Vojska Srbije ne može da lansira nove inicijative, već da ih predlaže onome ko ima ovlašćenja i političku moć da kaže kada je vreme za to, dodajući da je predsednik Srbije Boris Tadić to procenio.

Ponoš je rekao da ima ovlašćenja da razgovara sa vojnim strukturama NATO i da su generali iz Alijanse imali razumevanje jer je u razgovoru sa njima koristio vojničku terminologiju o stanju na terenu, koje se dosta promenilo.

Do tih promena je došlo, kako je Ponoš objasnio, zato što je Kfor ušao u proces izgradnje takozvanih "Kosovskih bezbednosnih snaga", čemu se Srbija protivi, kao i donošenje odluke o raspoređivanju misije Euleks na Kosovo, uz saglasnost Srbije.

Ponoš je dodao da takozvane "Bezbednosne snage Kosova", sa oko 2.500 ljudi, ne predstavljaju pretnju Srbiji, ukazujući istovremeno da se stvara oružana formacija koja nije dozvoljena ni po jednom regionalnom i međunarodnom sporazumu.

Protesti protiv Euleksa

Više hiljada građana protestovalo je u centru Prištine protiv uspostavljanja misije Euleksa na Kosovu.

Protest je organizovalo dvadesetak nevladinih organizacija, a razlog je, kako navode, statusna neutralnost misije EU koja, prema njihovom mišljenju, znači da se ne priznaje nezavisnost Kosova.

Više o protestima u Prištini možete čitati u posebnoj vesti.

On je podsetio da se 10 godina po okončanju sukoba na Kosovu stanje u kopnenoj zoni bezbednosti, kao i u odnosu Vojske Srbije i međunarodnih snaga u Pokrajini u velikoj meri promenilo na bolje i da sada postoji visok nivo razumevanja i poverenja.

Ponoš je rekao da i sada komandant KFOR-a ima pravo da u kopnenoj zoni bezbednosti vrati Vojsku Srbije na stanje u kom je bila posle 1999. godine, a da u vazdušnoj zoni bezbednosti i sada važe ograničenja za korišćenje srpskih letelica.

Za Vojsku Srbije ukidanje ograničenja u kopnenoj zoni bezbednosti znači punu slobodu kretanja do administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, istakao je Ponoš i ukazao da je područje zone sa bezbednosnog aspekta "rovito područje".

Redefinisanje Kumanovskog sporazuma, kojim je ustanovljena i kopnena zona bezbednosti duž administrativne linije centralne Srbije i Kosova i Metohije, podržao je predsednik Srbije ukazavši da treba da se menja Kumanovski sporazum o povlačenju jugoslovenske vojske i policije sa Kosova i Metohije koji je potpisan 9. juna 1999. godine.

NATO o razmeštanju Euleksa

Šefovi diplomatija NATO-a trebalo bi u naredna dva dana, na sastanku u Briselu, da razmatraju načine razmeštanja Euleksa na Kosovu.

Kako prenose agencije, ministri će ponoviti podršku što bržem razmeštanju misije Evropske unije. Agencije prenose da su ministri NATO-a uvereni da "uz veoma male izuzetke sve strane na Kosovu postupaju tako da ne dođe do izbijanja nasilja".

Za sada nije poznato da li će ministri razmatrati predlog Beograda da se izmeni Kumanovski sporazum.

Iako je bilo političke zategnutosti u proteklom periodu, prilike na terenu bile su stabilne, NATO radi na tome i potpuno je uveren da i dalje može biti tako, rekao je predstavnik Atlantskog saveza.

Na pitanje novinara da li će na ministarskom zasedanju biti reči o zahtevima srpskog predsednika Borisa Tadića i načelnika Generalštaba Vojske Srbije, generala Zdravka Ponoša, da se preispita režim zone oko Kosova, funkcioner NATO-a je odgovorio da za sada oko toga nema nikakvih promena.

"Upoznati smo s time, dodao je, da su srpski predsednik Tadić, kao i general Ponoš, na vojnoj ravni pokrenuli pitanje mogućnosti ponovnih pregovora ili usklađivanja vojno-tehničkog sporazuma", navodi izvor u Briselu.

"U NATO-u o tome nije bilo rasprave, nije bilo ocene, niti odluke i mogu reći da se za sada ništa nije promenilo s tim u vezi", stavio je do znanja izvor u Briselu i kako je istakao, NATO stav o Euleksu jeste da treba da bude razmešten što je pre moguće, na celoj teritoriji Kosova uključujući i sever.

NATO saveznici su primili na znanje i jasno pozdravili odluke UN o preoblikovanju UNMIK-a i Euleksu, zaključio je predstavnik Atlantskog saveza.

NATO diplomatski izvori su istovremeno nagovestili mogućnost rasprave o smanjenju broja vojnika Kfora i svođenju ove misije na zadatke odvraćanja.

To je objašnjeno činjenicom da na Kosovo dolazi misija Euleks s ciljem da zajamči vladavinu zakona, dok u preoblikovanom vidu tamo ostaje i UNMIK.

NATO još uvek nije raspravljao, niti donosio odluke o predlogu predsednika Srbije Borisa Tadića da se izvrši revizija Kumanovskog sporazuma, izjavio je portparol te organizacije Džejms Apaturaj.

Euleks do kraja nedelje

Odluka o datumu formalnog početka rada civilne misije Evropske unije na Kosovu biće doneta do kraja ove nedelje, preneli su Tanjugu izvori u Savetu EU.

Prema tim izvorima, misija Euleks bi danas trebalo da dostigne broj od 1.300 policajaca, sudija, tužilaca i carinika, čime će postići "prvobitni operativni kapacitet", odnosno tehničku spremnost za početak rada.

Toliki broj pripadnika Euleksa biće dostignut pristupanjem jedinica specijalne policije iz Poljske, Rumunije, Italije i Francuske.

Šef misije Euleks na Kosovu Iv De Kermabon izjavio je danas u Prištini da je ta misija spremna da početkom decembra počne operativno da funkcioniše na Kosovu, a da će njeno kompletno razmeštanje biti obavljeno u narednim nedeljama.

"Nadam se da ćemo imati što je moguće efikasniju misiju i da ćemo moći da radimo sa celokupnim stanovništvom Kosova, bez obzira na veru i etničku pripadnost", rekao je De Kermabon.

On je dodao da je cilj misije da se poboljšaju ljudska prava na Kosovu i da se svima garantuje pristup dobrom pravosuđu, dobroj policiji, kao i zaštita ljudskih prava.

Prema njegovim rečima, misija je spremna da sarađuje sa svojim partnerima u oblasti policije, pravosuđa i carina.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Primili k znanju zahtev o promeni VTS

Izvor: Glas javnosti, 02.Dec.2008

BRISEL - Šefovi diplomatija NATO će danas i sutra u Briselu ponoviti podršku što bržem razmeštaju Euleksa na celom Kosovu i odlukama UN o preoblikovanju Unmika, a zasad nema nikakve promene kad je u pitanju vojno-tehnički sporazum o zoni oko Kosova...To je juče izjavio jedan zvaničnik u sedištu...

Nastavak na Glas javnosti...

Ponoš o reviziji Kumanovskog sporazuma

Izvor: RTS, 02.Dec.2008

Inicijativa Srbije o reviziji Kumanovskog sporazuma registrovana u strukturama NATO-a, ali najverovatnije neće biti razmatrana na sastanku šefova diplomatija članica Alijanse u Briselu, smatra načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš. ..Načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš izjavio je...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.