Otkriven spomenik palim vojnicima KFOR

Izvor: VOA, 12.Jun.2018, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriven spomenik palim vojnicima KFOR

U centru Prištine u utorak je otkrivena spomen ploča sa imenima 158 vojnika KFOR-a koji su izgubili svoje živote tokom službe na Kosovu. Ploču su otkrili pomoćnik zamenika generalnog sekretara NATO Džon Manza i kosovski premijer Ramuš Haradinaj. Na spomeniku vojnicima KFOR-a postavljenom na trgu Majke Tereze u centru Prištine na engleskom, albanskom i srpskom jeziku piše “U znak sećanja na muškarce i žene koji su služili sa svojim partnerima u KFOR-u i dali život kao rezultat njihove službe. Odajemo počast i podsećamo njihovu žrtvu”. "Kao što znate, NATO  predvodio mirovnu misiju od 12. juna 1999.godine što je 19 godina. Na osnovu mandata koji proizilazi iz Rezolucije 1244, KFOR  će i dalje nastaviti u obezbeđivanju mira i stabilnosti kao i slobode kretanja.  U ime generalnog sekretara dozvolite mi da izrazim zahvalnost za ovaj spomenik", kazao je pomoćnik zamenika generalnog sekretara NATO Džon Manza.  Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da će Vlada Kosova zauvek biti  zahvalna NATO-u i KFOR-u. "Mi smo ljudi koji izražavaju zahvalnost, ne zaboravljamo prošlost i želimo imati sigurnu budućnost. Kosovo traži članstvo u NATO-u, organizaciju vojske mira, da pomaže ne samo sebi i regionu, već svuda i gde god je potrebno. Kosovo je spremno da doprinese bezbednosti i miru u svetu. Ovaj spomenik je simbol koji je Kosovo podiglo u znak poštovanja za pale vojnike. Pozdravljamo stalno prisustvo KFOR-a na Kosovu. Sloboda je naša zajednička vrednost za Kosovo i njegove saveznike", rekao je Haradinaj. Nakon završetka rata 1999. godine, u sastavu  KFOR-a bilo je  preko 50.000 vojnika, a danas ova vojna misija NATO-a na Kosovu broji 4.000 vojnika. "Danas kosovske institucije odaju počast palim vojnicima KFOR-a koji su se žrtvovali za ljude Kosova. U ime svih vojnika koji su služili u KFOR-u od 1999. godine, želeo bih da izrazim iskrenu zahvalnost za ovaj spomenik”, kazao je na ceremoniji otkrivanja spomen-ploče komandant KFOR-a Salvatore Kuoći. Otkrivanju spomenika prisustvovali su i članovi porodica  vojnika KFOR-a koji su izgubili svoje živote.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Priština: Spomen-ploča s pravopisnim greškama

Izvor: B92, 12.Jun.2018

Priština -- Na memorijalnoj ploči u čast vojnika KFOR-a, koja je postavljena u centru Prištine, načinjene su pravopisne greške i na albanskom i na srpskom jeziku...Kako prenosi prištinski portal Koha.net, sporna rečenica na memorijalnoj ploči je prema pravopisu trebalo da glasi:.."U sećanje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.