Okončani drugi krug butmirskih razgovora bez rešenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2009, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okončani drugi krug butmirskih razgovora bez rešenja

SARAJEVO - U vojnoj bazi preostalih NATO snaga u Butmiru kod Sarajeva završeni su razgovori sedam lidera političkih stranaka u BiH sa zvaničnicima SAD i EU bez dogovora o rešenjima za otvorena pitanja u BiH, uključujući i ustavne promene.

Predlog paketa o rešavanju otvorenih pitanja u BiH ponudili su zvaničnici Vašingtona i Brisela, što nije naišlo na podršku kod lidera u BiH.

Švedski ministar inostranih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poslova Karl Bilt i zamenik državnog sekretara SAD Džejms Stajnberg izjavili su danas da se "proces započet u Butmiru nastavlja", iako je druga runda razgovora s političkim liderima BiH u toj bazi NATO kod Sarajeva završena danas bez rezultata.

Bilt i Stajnberg, organizatori sastanka s liderima u BiH, izjavili su da će tim stručnjaka EU i SAD sledeće sedmice doputovati u BiH kako bi nastavili razgovore sa liderima političkih stranka s ciljem postizanja dogovora oko promena Ustava BiH.

Bilt i Stajnberg takođe su najavili mogućnost ponovnog dolaska u BiH u novembru, kada treba da bude održana sednica Saveta za implementaciju mira (PIC) u BiH, izrazivši očekivanje da će političari u BiH do tada postići napredak.

"Najveći rezultati dosadašnjih sastanaka je da su predstavnici svih stranka priznali da imaju zajednički cilj - EU i iskazali predanost i privrženost stranaka da idu ka NATO-u", rekao je Stajnberg na zajedničkoj konferenciji za novinare s Biltom.

On je izjavio da je ohrabren i da se ide u pravom pravcu.

Stajnberg i šef diplomatije Švedske, aktuelnog predsedavajućeg EU, izrazili su zadovoljstvo što su političari shvatili da imaju zajednički cilj i da moraju postići dogovor, navodeći da su ovo samo počeci.

Bilt je rekao da BiH ne može dobiti besplatnu kartu za Evropu i da se prethodno moraju ispuniti svi uslovi koji su stavljeni pred političare BiH.

"Mi smo političarima govorili ubrzajte, ubrzajte, a oni su odgovarali sa ništa, ništa'", rekao je Bilt.

On je kazao da će BiH, ukoliko se ne ispune uslovi za priključenje evroatlanskim integracijama, zaostati za zemljama u regionu.

"Međunarodna zajednica nije kriva što BiH nije dobila liberalizovan vizni režim, nego političari koji su morali da ispune uslove", rekao je Bilt.

U butmirskim razgovorima, posvećenim rešavanju otvorenih pitanja u BiH, što je uslov da bi se zatvorila kancelarija visokog predstavnika, ali i ubrzale evroatlanske integracije, pored Dodika, koji je lider SNSD-a, učestvuju i potpredsednik PDP Branislav Borenović, predsednici SDA i Stranke za BiH Sulejman Tihić i Haris Silajdžić, kao i lider HDZ BiH Dragan Čović, HDZ 90 Božo Ljubić i SDP Zlatko Lagumdžija.

U razgovorima učestvuje i evropski komesar za proširenje Oli Ren.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi sastanak u Butmiru

Izvor: TV Avala, 20.Okt.2009, 20:10

U vojnoj bazi Butmir kod Sarajeva danas se nastavljaju razgovori predstavnika SAD i EU sa liderima vodećih političkih partija u Bosni i Hercegovini (BiH) o načinima za prevazilaženje političke krize.

Nastavak na TV Avala...

Druga runda u Butmiru

Izvor: RTS, 21.Okt.2009

Razgovori predstavnika političkih stranaka BiH sa zvaničnicima Evropske unije i SAD prekinuti bez konkretnih rezultata. Bilt i Stajnberg ne odustaju. ..Razgovori predstavnika sedam političkih partija Bosne i Hercegovine sa zvaničnicima Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država o ustavnim...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.