Izvor: RTS, 21.Okt.2009, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drugi runda u Butmiru

Razgovori predstavnika političkih stranaka BiH sa zvaničnicima Evropske unije i SAD prekinuti bez konkretnih rezultata. Bilt i Stajnberg ne odustaju.

Razgovori predstavnika sedam političkih partija Bosne i Hercegovine sa zvaničnicima Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država o ustavnim reformama zaršeni su u sarajevskom naselju Butmir bez konkretnih rezultata.

U ekskluzivnom intervjuu za Radio-televiziju Srbije, premijer Republike Srpske Milorad Dodik rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je da je očigledno da je neko ohrabrio visoke predstavnike i funkcionere Amerike i Evrope da dođe do ovakvog sastanka sa uverenjem u mogućnost pomaka, ali je nakon sastanka jasno da je to nemoguće.

Dodik smatra da su službenici američke administracije i Evrope i službenici sa terena kao predlog ponudili ono što su muslimani i bošnjaci godinama tražili.

"Dramatizujući sitaciju bespotrebno, kada BiH ima institucije koje neprekidno funkcionišu, odjednom se napravila atmosfera "dana D" koji bi trebalo da poravna sve i da reši, jer je jasno da se angažman međunarodne zajednice ne može više zadržati u Bosni i Hercegovini, mora da prestane i mora da dobije neki novi oblik", objasnio je premijer RS.

Dodik je istakao da srpska strana ne prihvata ponuđeno rešenje jer je antidejtonsko, neprihvatljivo, upereno protiv Republike Srpske, njenih kapaciteta i budućnosti.

"Stranci se zalažu za neku fer politiku, a nijedan fer predlog nismo dobili za 15 godina. Sve vreme se radi na tome da se izbriše Republika Srpska i da se sve prenese na nivo BiH", tvrdi Dodik.

On pregovore u Butmiru vidi kao trenutak i priliku da se kaže "NE" dugogodišnjem nekorektnom ponašanju međunarodne zajednice.

Tihić jedini "za"

Šanse da će politički lideri BiH postići bilo kakav dogovor o nizu spornih pitanja, kako se čini, bile su neznatne. Predstavnici sva tri naroda, Bošnjaka, Srba i Hrvata, u utorak su odbacili predlog EU i SAD, ocenivši taj dokument kao  neprihvatljiv.

Na promene kakve su zamislili Brisel i Vašington jedini je, donekle, pristao prvi čovek Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić.

"SDA je učinila sve da se postigne sporazum, ali nažalost drugi to nisu htjeli i imamo potpuni neuspjeh butmirskih razgovora", rekao je Sulejman Tihić.

Zbog njihovih politika isključivosti, kako minimalističkih tako i maksimalističkih, nemamo sporazum, dodao je Tihić.

Haris Silajdžić, predsednik Stranke za BiH rekao je da se u drugoj rundi nije dogodilo ništa novo i da nije ponuđen nikakav novi papir, ali da će proces sa ustavnim reformama biti nastavljen, prenose mediji u BiH.

Sa druge strane, predsednik Hrvatske demokratske zajednice, Dragan Čović zadovoljan je tokom pregovora i siguran da će se do 18. novembra postići rešenje. On smatra da bi federacija postala funkcionalna država ukoliko bi se usvojilo ustavno uređenje koje je ponuđeno u Prudu, sa četiri teritorijalne jedinice.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da mu je juče u Beogradu ruski predsednik Dmitrij Medvedev potvrdio da je Rusija garant Dejtonskog sporazuma.

Bilt ne odustaje

Šef švedske diplomatije Karl Bilt je rekao da političari u BiH shvataju da su ovi razgovori samo početak za postizanje većih dogovora i da se "proces započet u Butmiru nastavlja".

Bilt i zamenik državnog sekretara SAD Džejms Stajnberg, ističu da su bosansko-hercegovački političari razumeli da imaju zajednički cilj i da moraju postići dogovor, navodeći da su ovo samo počeci.

"Najveći rezultat dosadašnjih sastanaka je da su predstavnici svih stranka priznali da imaju zajednički cilj, Evropsku uniju, i iskazali predanost i privrženost stranaka da idu ka NATO", rekao je Stajnberg na zajedničkoj konferenciji za novinare s Biltom.

"BiH ne može dobiti besplatnu kartu za Evropu", naglasio je Bilt i dodao da BiH mora ispuniti sve uslove ako želi da se pridruži evropskoj porodici.

"Ukoliko se ne ispune uslovi za priključivanje evro-atlantskim integracijama, BiH će zaostati za zemljama u regionu. Međunarodna zajednica nije kriva što BiH nije dobila liberalizovan vizni režim, nego političari koji su morali da ispune uslove", rekao je Bilt.

Stajnberg i Bilt su najavili mogućnost da ponovo dođu u BiH 18. novembra, kada će biti sednica Saveta za sprovođenje mira.

Do tada će se nastaviti pregovori političkih lidera BiH sa međunarodnim ekspertima. Oni su najavili da će zajednički tim stručnjaka EU i SAD iduće sedmice ponovo doći u BiH, radi nastavljanja razgovora s liderima političkih stranaka.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.