Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jan.2022, 16:03

Odgovori SAD i NATO ne rešavaju zabrinutosti Moskve, Putin odlučuje o daljim koracima

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je predsedniku Francuske Emanuelu Makronu da odgovori SAD i NATO na ruske predloge o bezbednosti ne rešavaju zabrinutost Moskve, navodi se u današnjem saopštenju Kremlja.

Rusija je ranije poslala najjači signal do sada da je spremna da se angažuje na bezbednosnim predlozima SAD i ponovila da ne želi rat zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ukrajine, preneo je Rojters.

Kremlj je saopštio da će Putin pažljivo proučiti predloge, a zatim odlučiti o daljim akcijama.

Lavrov: Moskva nije pretila američkoj delegaciji u Ženevi

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da američkoj strani nije prećeno tokom susreta u Ženevi 21. januara, kojem je prisustvovao i državni sekretar SAD Entoni Blinken.

"Uveravam vas da smo razgovarali isključivo o bezbednosnim garancijama i onda sam skrenuo pažnju na apsolutno neprihvatljivu situaciju sa našom diplomatskom misijom. Potom, predložili smo da se naši eksperti susretnu za dve nedelje. Uveravam vas, nije bilo pretnji", kazao je Lavrov, prenosi TAS S.

Lavrov je to izjavio, kako dodaje TAS S, nakon što je Blinken rekao da se evakuišu američke diplomate iz Kijeva posle razgovora u Ženevi i da su neke preteće reči izrečene na sastasnku.

Ako zavisi od Rusije - rata neće biti; Lukašenko: Pomoći ćemo Moskvi u slučaju agresije na nju

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da, ako to zavisi od Rusije, onda neće biti rata.

"Ne želimo ratove, ali takođe nećemo dozvoliti grube napade na naše interese, nećemo dozvoliti ni da naši interesi budu ignorisani", rekao je Lavrov u intervjuu za ruske medije, prenosi RIA Novosti.

Šef ruske diplomatije je ponovio da je u toku međuresorna razrada odgovora dobijenih od SAD i NATO-a na predloge Moskve o garancijama za bezbednost.

Sramota me je zbog onih koji su pisali odgovor NATO-a

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da ga je bilo malo sramota zbog onih koji su pisali odgovor NATO-a na predloge Rusije o garancijama za bezbednost.

Lavrov je u intervjuu za ruske medije rekao da je odgovor NATO-a na predloge Rusije veoma ideologizovan u poređenju sa odgovorom SAD-a.

"Odgovor SAD je gotovo model diplomatske pristojnosti", istakao je Lavrov, prenosi RIA Novosti.

Lavrov je ocenio i da predlozi koje je Moskva poslala SAD i NATO-u nisu prezahtevni, već samo odslikavaju činjenicu da Moskva želi da saradnja sa njom bude iskrena.

"Ruski predlozi za bezbednosne garancije nisu ultimatum, ali Moskva neće dozvoliti zapadnim zemljama da izbegnu svoje obaveze u vezi sa pitanjima bezbednosti", naglasio je Lavrov.

Dižu tenzije oko nas da zatvore temu i bave se Kinom

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da Sjedinjene Američke Države koriste predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog za eskalaciju tenzija oko Rusije.

"Glavni cilj Vašingtona u ovom slučaju nije sudbina Ukrajine uopšte, njima je važno da eskaliraju tenzije oko Ruske Federacije, kako bi zatvorili tu temu i potom se bavili Kinom, kako pišu sami američki politikolozi", rekao je Lavrov u intervjuu za radio stanice Sputnjik, Eho Moskve, Govori Moskva i Komsomolska Pravda.

Dodao je da ne može da zamisli kako SAD žele da zatvore tu temu i dodao da ako je tamo ostalo razumnih političkih tehnologa, moraju da shvate da je taj put ne vodi nikuda, prenosi RIA Novosti.

Šef ruske diplomatije je naveo da je, ako ukrajinski predsednik Zelenski želi da razgovara o normalizaciji odnosa sa Rusijom, Moskva spremna.

Lavrov je dodao da, ako Zelenski želi da razgovara o Donbasu, to treba da čini u kontakt grupi, koja, prema odluci Normandijskog formata, treba da razmatra sva pitanja direktno između Kijeva i Donjecka i Kijeva i Luganska.

Lukašenko: Pomoći ćemo Rusiji u slučaju agresije na nju

Predsednik Belorusije Aleksandra Lukašenko izjavio je danas da raste agresija u svetu i da je izbor ili novi sporazumi između ključnih zemalja ili rat.

Lukašenko je u obraćanju parlamentu rekao da će Minsk učestvovati u borbenim dejstvima u slučaju vojne agresije na Rusiju, prenosi RIA Novosti.

Poslednjih meseci odnosi Rusije i Zapada postali su napeti pošto Vašington i Brisel optužuju Moskvu da priprema invaziju na Ukrajinu.

Moskva negira te optužbe i traži da se NATO ne širi na istok.

Lukašenko gotovo siguran da neće biti rata u Ukrajini

Lukašenko je izjavio  da je gotovo siguran da neće doći do rata u Ukrajini. Rusija je u više navrata negirala da planira invaziju na Ukrajinu, navodi Rojters.

Lukašenko, blizak saveznik Rusije, ranije je izjavio da Belorusija nema apsolutno nikakav interes za rat.

On je kazao da raste agresija u svetu i da je izbor ili novi sporazumi između ključnih zemajja, ili rat.

Lukašenko je u obraćanju parlamentu rekao da će Minsk učestvovati u borbenim dejstvima u slučaju vojne agresije na Rusiju, prenosi RIA Novosti.

Ukrajinski ministar: Bez incidenata na granici sa Rusijom

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Rezinikov izjavio je danas da na granici sa Rusijom nisu zabeleženi značajni incidenti, niti bilo kakva bitna dešavanja.

"Situacija na ukrajinsko-ruskoj granici u ovom trenutku nije drugačija u odnosu na proleće prošle godine. Trenutno nema značajnih incidenata ili dešavanja", kazao je on, preneo je TAS S.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.