Obama: NATO će braniti baltičke saveznike

Izvor: VOA, 03.Sep.2014, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: NATO će braniti baltičke saveznike

Američki predsednik Barak Obama je izjavio da su Estonija, Litvanija i Letonija u prošlosti izgubile nezavisnost od Moskve, ali da je “sa NATO-m, više nikada neće ponovo izgubiti.”

Obama se obratio grupi od oko 2,000 ljudi u jednoj koncertnoj dvorani u estonskoj prestonici, Talinu, posle susreta sa liderima tri baltičke države koje su se 2004. pridružile američko-evropskoj vojnoj alijansi.

On je >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << saopštio planove o slanju većeg broja američkih vojnih aviona na Baltik, dok nastoji da ublaži zabrinutost zemalja nervoznih zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini i moguće pretnje baltičkim državama. Obama je posetio Talin dan pred početak NATO samita u Velsu.

Predsednik SAD takodje je rekao da sve članice NATO-a moraju da ispune svoj deo učešća u troškovima odbrane, kako bi se ojačao vojni savez.

U razgovoru sa predsednikom Estonije, Tumasom Hendrikom Ilvesom, Obama je izneo Estoniju kao primer kako svih 28 članica NATO-a moraju da ispune obećanje da će dva odsto svog bruto društvenog proizvoda uložiti u alijansu.

Obama će se sutra pridružiti liderima 27 drugih NATO članica na samitu čiji je cilj da se ojača zapadna podrška Ukrajini, dok se Kijev mesecima nosi sa pobunom proruskih separatista u blizini ruske granice.

Učesnici samita razmatraće predloge o uspostavljanja NATO snaga za brzo reagovanje, koje bi mogle da se brzo rasporede u istočnoj Evropi. Rusija je izrazila snažno protivljenje bilo kakvom prisustvu NATO-a u blizini svojih granica a juče saopštila da će izmeniti svoju vojnu strategiju ako članice NATO-a budu podržale formiranje snaga za brzo reagovanje, kao što se očekuje.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.